Властите на ФРГ можеха да си позволят да увеличат помощта си за украинците, но вместо това канцлерът Олаф Шолц продължава старата политика на омиротворяване на руския президент Владимир Путин, започнала при бившия ръководител на германското правителство Герхард Шрьодер и продължено от Ангела Меркел, коментират в редакцията на британския вестник The Telegraph.

Украинският президент Володимир Зеленски ще се бие сам, ако е необходимо - той е все по-уверен в победата, особено с изтребители F-16 на разположение на армията му, уверено е изданието.

"...Но Германия всъщност му казва да поиска мир при условията на Путин – колкото и катастрофално да е това за Украйна, Европа и Запада“, допълват в материала.

На 18 август германските медии съобщиха, че министърът на финансите Кристиан Линднер ще отхвърли нови молби за помощ към Киев, освен ако не бъдат намерени допълнителни средства за финансирането им. По-късно Олаф Шолц заяви, че Германия ще продължи да подкрепя украинската армия за сметка на замразените активи на Руската федерация.

Германия е най-големият военен донор на Украйна след САЩ. Само тази година Берлин е предоставил около 7,5 милиарда евро военна помощ на украинците.