Чешкият външен министър Ян Липаски се обърна към Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел с молба за въвеждане на ограничения върху движението на руски дипломати в рамките на Общността като част от бъдещия 14-ти пакет от санкции срещу Москва. Инициативата бе подкрепена от още осем негови колеги. В официален отговор Борел подчерта, че писмото им е "знак за нарастваща подкрепа за колективен отговор“, но предупреди, че има "различни възгледи относно предложените ограничения“.

Като се позовава на европейски дипломати и дипломатически ноти, британският вестник The Telegraph пише, че основната пречка за прилагането на чешкото предложение е Германия, което доведе до обвинения, че Берлин се опитва да подобри отношенията с Москва. "Германия възприема подход, насочен към връщане към нормалните отношения с Русия“, коментира дипломат. В разговори с европейски колеги представител на Берлинб също изразиха "загриженост относно остра реакция от страна на Русия“, пише изданието.

Според източници Италия е друг противник на предложените ограничения. В Русия има много италианци и Рим е загрижен, че няма да може да предоставя консулски услуги на своите граждани, ако Кремъл въведе огледални мерки. Според дипломати правителството на страната също е изразило подкрепа за поддържането на "отворени дипломатически канали“ с Москва.