Заплахата от тероризъм в Обединеното кралство може да бъде изострена от ограниченията заради коронавируса, тъй като потенциалните екстремисти, които са затворени по домовете си, имат повече възможности за радикализиране, пише The Telegraph, позовавайки се на думите на министъра на сигурността на страната Деймиън Хиндс. Според него в контекста на локдаун активният контакт в интернет с определени материали и хора ускорява тази тенденция.

За Деймиън Хиндс постът на министър по сигурността на Обединеното кралство е едновременно чест и тежко бреме. След като беше назначен на тази позиция през август, Хиндс прекара дни в работа с разузнавателните агенции, за да неутрализира огромния брой опасности, които постоянно заплашват британците, обяснява The Telegraph.

"Очевидно тази тема е много трудна и понякога болезнена“, призна той, визирайки конспирациите на различни терористи, както и екстремистки материали, които често попадат на масата му.

"Понякога виждаш и чуваш неща, които никой не би искал да види или чуе“, каза той, добавяйки обаче, че работата на тази позиция, която го свързва с много отлични професионалисти, е "голяма чест“.

В интервю за вестника Хиндс говори за основните опасности, пред които според него е изправено Обединеното кралство, а също така описва какви точно са заплахите както от терористите, така и от редица враждебни сили.

Според Хиндс заплахата от тероризъм в Обединеното кралство може само да се изостри от ограниченията, които властите бяха принудени да наложат, за да спрат разпространението на коронавируса. В същото време, обясни министърът, сега не големи международни организации се занимават с терористични атаки, а хора, които организират нападения "самостоятелно“ и не зависят от никакъв център.

В същото време Хиндс отбеляза, че през последните две години, които до голяма степен са преминали в условия на локдаун, хората са били принудени да си стоят вкъщи в продължение на месеци, което може да е допринесло за "радикализацията в спалните“.

"Очевидно и логично е, че когато повече хора прекарват повече време затворени пред компютъра, тогава малката част от хората, които възприемат това като мрачно пътуване, расте. И, както знаете, в интернет има условия за развитие на такова движение и контакти с различни материали и хора“, предупреди министърът.

В същото време Великобритания е заплашена не само от терористи, но и от реалностите на геополитическата борба, която продължава да набира скорост. По-специално, в това отношение Хиндс подчерта заплахите за страната, произтичащи от Китай, Русия и Иран.

"Тези три държави, които споменах, физически разполагат с човешки ресурси, имат голямо присъствие в киберпространството, способни са на мащабни действия. Те могат и извършват информационни операции и участват в тях с много различнис способи“.

Превод и редакция: Тереза Герова