Американсият производител на авиационна, космическа и военна техника Boeing предлага да построи нова версия на своя изтребител F-15EX Eagle II, който да бъде комплектова с мощно електронно оборудване. По този начин компанията се надява да успее да предложи рентабилна алтернатива на стелт самолетите, отбелязва британският вестник The Telegraph.

След като бъде оборудван с нови системи за радиоелектронна борба, F-15EX може да се превърне в EF-15EX (по американската терминология) и да стане заместител на самолета за радиоелектронна борба EF-111 Raven, който вече е свален от въоръжение.

Идеята е да се вземат системите, намиращи се в самолета за водене на радиоелектронна борба EA-18G Growler, произхождащ от F-18 на ВМС на САЩ, и да се прехвърлят към актуализираната конструкция на F-15. Така ВВС ще получат свой еквивалент на Growler.

Разбира се, не става въпрос за пълноценен "стелт“: нито старите версии на F-15, нито F-15EX някога са били "невидими“. Въпреки това, благодарение на новите системи за РЕБ, ще бъде възможно да се потискат електронните оръжия на противника, като по този начин се постигне значително предимство във въздуха.