Израел предприе серия атаки срещу военни обекти в Иран, докато част от съюзниците на Украйна продължават да ограничават нападенията върху руска територия, пише The Telegraph.



Хамиш дьо Бретън-Гордън, който е бивш полковник от британската армия и експерт по химическите оръжия, посочва, че това развитие трябва да накара съюзниците на Украйна да увеличат военната помощ.

Полковникът посочва, че западните партньори до известна степен са облекчени от факта, че ядрената програма на Иран остава незасегната от израелските удари и предупреждава, че това може да се окаже стратегическа грешка в дългосрочен план.

Гордън призовава британският премиер Киър Стармър да обърне внимание на разликите в отношението на САЩ и Обединеното кралство към войната в Украйна, като отбелязва, че САЩ оказват значително по-голяма военна помощ на Израел.

Гордън също така подчертава, че атаките срещу ирански обекти, които се използват за производство на ракети, могат да имат по-големи последици отколкото изглежда на пръв поглед. Според него това може да намали доставките на оръжие за Русия. Ако Израел успее да ограничи подкрепата на Иран за терористични групировки, това ще доведе до деескалация на конфликта в Близкия Изток и до намаляване на помощта за Русия, което би отслабило руските атаки срещу Украйна, предполага коментаторът