Американските атомни подводници напускат Атлантическия океан. Британският флот трябва да се намеси в ситуацията, пише военният анализатор Дейвид Акс в свой материал за The Telegraph.

Той припомня, че в средата на 90-те години на миналия век, малко след края на Студената война, Кралският флот разполага с дузина ударни атомни подводници. Освен това, предвид почти пълния разпад на съветския, по-късно руския флот през онези години, дузина атакуващи лодки направиха британската подводна служба втората най-мощна в Атлантическия океан след ВМС на САЩ:

"Времената се промениха. Днес Русия е възстановила своя подводен флот, а Великобритания позволи на подводния си флот да изчезне. През 2024 г. британците имат наполовина по-малко атакуващи лодки, отколкото преди 30 години: шест“.

С нарастващата заплаха от Северния флот на Русия и нарастващото търсене в Индо-Тихоокеанския регион, Кралският флот трябва да преодолее своите подводни предизвикателства, според Сидхарт Каушал, експерт в Кралския институт на обединените служби в Лондон.

"Твърде малко подводници и закъснения в необходимата поддръжка, което води до твърде бавно разгръщане, не са единствените проблеми. В този контекст готовността на подводниците на Кралския флот, които са, наред с други неща, единствените ядрени подводници на съюзници извън САЩ, които редовното провеждат операции под лед е проблем както на национално ниво, така и на ниво Алианс“, подчерта той.

Експертът подчертава, че Кралският флот, заедно с други европейски оператори, може да компенсира ефекта от относителното намаляване на мощта на САЩ и да достигне условната руска сила от 10-11 модерни ударни подводници, които биха могли да бъдат поръчани от Северния флот в началото на 2030 г. .

"Всичко това са спекулации, разбира се. Най-добрият резултат за Обединеното кралство и неговите съюзници зависи от продължаването на инвестициите в нови подводници и нова поддържаща инфраструктура през следващото десетилетие... Да не изразходваме милиардите лири, необходими за поддръжка на подводници, би било ужасно. Руснаците ще доминират в Атлантика, доминирайки под Атлантическия океан“, заключава авторът.