Американските военновъздушни сили бързат да се отърват от своите стелт изтребители Lockheed Martin F-22 Raptor. Основният аргумент: 32-те най-малко модернизирани версии Block 20 на свръхзвуковия стелт изтребител от пето поколение са непригодни за бой и заедно струват почти половин милиард долара годишно за поддръжка.

Както пише The ​​Telegraph, F-22 е най-мощният и най-модерният изтребител в американския арсенал. Това е може би най-големият боен самолет, създаден досега. Но поддържането на по-стари F-22 в експлоатация е непосилно скъпо в момент, когато военновъздушните сили се опитват да финансират набор от нови способности, включително нови изтребители, бомбардировачи, радарни самолети, дронове, сателити и балистични ракети с ядрени глави.

Какво му е на F-22

Но планираното оттегляне на почти 30-годишните Block 20 F-22 би отслабило силите от Raptor, според нов доклад на Службата за отчетност на правителството на САЩ. На военновъздушните сили вече е забранено да ликвидират каквито и да било F-22 за поне няколко години.

Това е така, защото Block 20 са учебни самолети. Без тях Военновъздушните сили ще трябва да назначат някои от своите модернизирани Block 30/35 F-22, които имат подобрени сензори и оръжия, за тренировъчни мисии. Крайният резултат ще бъде дълбоко намаляване на броя на наличните за бой F-22.

"Въздушните сили не са документирали как биха обучили или тествали F-22 – текущите функции на Block 20 – без самолет Block 20. Освен това не са документирали предизвикателствата, с които биха могли да се сблъскат бойните подраделения, ако готови за изпълнение на задачи самолети Block 30/35 се използват за обучение или изпитания вместо Block 20", се казва в документа на Управлението за отчетност на правителството на САЩ.

Днес има 150 готови за бой Block 30/35. Ако и когато Военновъздушните сили изтеглят Block 20, ще останат само 129 оперативни Блок 30/35. Останалите оперативни F-22 ще бъдат изпратени за обучение или тестване.

На летище с шест предни ескадрили, летящи с F-22 — пет в действащите военновъздушни сили, една в Националната военновъздушна гвардия — ситуацията би била още по-ужасна. Със сложни сензори и деликатни покрития, които заблуждават радара, F-22 е капризен и изисква поддръжка. Ескадрилата се нуждае от 24 самолета, за да гарантира, че 12 самолета са налични за полет всеки ден, според Службата за отчетност на правителството на САЩ.

Следователно на практика няма 150 боеспособни F-22, а около 75. Изтеглянето на Block 20 ще намали този брой до 64 или 65. Това е ужасно малко предвид огромната отговорност, която носят ескадрилите Raptor. Военновъздушните сили и всъщност цялата американска армия и тези на нейните най-близки съюзници разчитат на тази малка сила от F-22 да води борбата за контрол над въздуха в голяма война с, да речем, Китай.

Предвид залога, военновъздушните сили трябва да бъдат изключително предпазливи при изтеглянето дори на един F-22, да не говорим за повече от 30 от тях. Особено като се има предвид, че условната замяна на F-22 със следващото поколение изтребител Air Dominance е в бюджетна зависимост от 2026 г.

Освен ако военновъздушните сили и Конгресът не намерят начин да платят за програмата NGAD и Конгресът позволи на военновъздушните сили да пенсионират 32 по-стари F-22, ВВС скоро могат да се окажат в несигурната позиция да трябва да загубят контрола над въздуха в полза на нарастващи, модернизирани китайски военновъздушни сили със съкращаване и остаряване на парка от F-22 - без помощ на хоризонта за потенциално десетилетия напред.

Изтребителна криза

Невероятно, но тези 32 по-стари изтребители Block 20 не са единствените изтребители, които ВВС искат да изведат от експлоатация рано. Службата също така иска да съкрати половината от своите изтребители-бомбардировачи Boeing F-15E Strike Eagle, като същевременно намали броя на новите F-15EX, които купува.

Тези съкращения биха били по-малко тревожни, ако другият сериен изтребител на ВВС, Lockheed Martin F-35 Lightning II, не беше такова бедствие. Военновъздушните сили изостават с десетилетия и стотици милиарди долари над бюджета от първоначалния си план за придобиване на повече от 1700 F-35. През годината не е получен нито един нов F-35.

"Военновъздушните сили преживяват криза с изтребители, но тази криза няма да бъде решена чрез извеждане от експлоатация на учебни самолети и намаляване на силите за превъзходство във въздуха, които вероятно вече са твърде малки“, пише изданието.