Онези оптимисти, които уверено прогнозираха бърза и лесна победа за Украйна след началото на дългоочакваното контранастъпление на войските й, не направиха услуга на Киев, като повишиха очакванията до нереалистични нива, се подчертава в статия на неделното издание на британския вестник The Times.

И за двете страни войната се превърна в мелачка. Подобно на Русия, Украйна вече до голяма степен изостави смелите обещания за сигурни триумфи. Вместо това все по-често се говори за превзети отделни села, за постигнат напредък на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) или за осуетен такъв на руснаците.

"Не сме приключили книгата за 2023 година, а вече мислим за следващата година“, призна представител на властите в САЩ.

Така както в Киев, така и на Запад нараства осъзнаването, че трябва да започнат да работят в нова, по-дълга времева рамка.

Офицер от американската армия, участвал в обучението на украинските военни, отбелязва пред неделното издание на вестника, че НАТО разчита на "чудесата“, които Киев е обещал на западните си партньори.

"НАТО очакваше чудеса и украинците им обещаха такива. Но не можете да водите война на базата на оптимизъм", коментира военнослужещият, запазил анонимност.

Според изданието неуспехите в контранастъплението на ВСУ са довели до размяна на обвинения между Киев и съюзниците му.

"Крайно време е ... да се мисли по-сериозно за... дългосрочни планове за война, които най-накрая могат да създадат условия за разглеждане на възможността за някакъв вид мир“, заключава вестникът.