Лейбъристите натрупаха преднина от осем процента пред консерваторите след тежки няколко седмици за Борис Джонсън, разкрива днес анкета, поръчана от The Sunday Times.

Близо 25 000 души са били анкетирани за избирателните нагласи и резултатите дават първата подробна представа за отношението на обществеността към скандалите обхващащи управляващата партия.

Резултатите от анкета район по район, проведена между 1 и 21 декември, предполагат, че Кийр Стармър, лидерът на лейбъристите, ще спечели общите избори с мнозинство от 26 места. Джонсън ще загуби мястото си парламента и би станал първият действащ премиер, отпаднал от парламента.

Петима други министри от кабинета, включително Алок Шарма, председател на Конференцията за климата, и Джордж Юстис, министър на околната среда, също ще загубят местата си, според проучването на Focaldata.

Анкетата е проведена в период от три седмици, в който Джонсън претърпя пагубен бунт, поражение на частични междинни избори в район, което торите заемаха близо 200 години, разкрития за незаконни партита, проведени на Даунинг стрийт миналата Коледа и нарастване на случаите на "Омикрон“.

Докато някои консерватори ще бъдат шокирани от констатациите, мнозина ще си помислят, че е можело да бъде много по-лошо и ще бъдат изненадани, че Стармър не се е справил по-добре през "катастрофалния декември“.

Преди малко повече от две години Джонсън доведе торите до най-голямата им изборна победа след Маргарет Тачър през 1987 г. Но консервативната коалиция, която той изгради върху основите на Брекзит, изглежда се разпада, като лейбъристите набират гласове в бившите си райони.

Новото допитване дава на лейбъристите 40 процента, а на торите - на 32 процента. То прогнозира, че лейбъристите ще спечелят 338 места, а консерваторите 237. Това ще представлява най-слабият резултат на консерваторите, откакто Майкъл Хауърд ръководи партията на общите избори през 2005 г.

Шотландската народна партия ще остане доминиращата партия в Шотландия с 48 от 59 места, което ще се тълкува като вот на доверие към Никола Стърджън, първият министър.

Либералдемократите, които отпразнуваха две шокиращи победи на частични избори тази година, няма да успеят да постигнат по-нататъшен напредък и партията на сър Ед Дейви ще спечели 11 места, същото като през 2019 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков