След знаменития Брекзит анализаторите се опитаха да разберат какво е накарало хората да гласуват за напускане на ЕС, членството в който донесе несъмнени ползи за икономиката на страната. Една от хипотезите беше, че част от населението усети пропуснатите печалби и несправедливото им разпределение, пише The Spectator.

Подобни процеси се наблюдават сега в Испания, където, за изненада на властите, туризмът изведнъж се оказа непопулярен. В същото време той представлява около 13% от БВП и една четвърт от новите работни места, създадени в страната през последната година. Според някои оценки Испания трябва да посрещне около 100 милиона туристи само през 2024 г. (миналата година цифрата беше 85 милиона), което я прави най-посещаваната страна в света.

Оказва се обаче, че това не се харесва на всички. В цялата страна от Барселона до Канарските острови, добре организирани вълни на отхвърляне на туризма заляха страната това лято. Хиляди гневни местни жители излязоха по улиците с надписи на английски: "Туризмът убива града“, "Вашето пътуване е нашето нещастие“, "Турист, прибирай се вкъщи“.

Освен това, в случай че смисълът на тези послания не достигне до никого, пикетистите дори са използвали водни пистолети срещу туристи в улични кафенета, ресторанти и дори на плажове.

Може би причината за това отношение се крие във факта, че протестиращите смятат, че приходите от туризъм се разпределят несправедливо, предполага Spectator. Например, много служители в хотелиерството работят изключително много за минимална заплата от 1100 евро на месец.

Междувременно, тъй като броят на туристите нараства, повече апартаменти се използват за краткосрочно отдаване под наем, което води до скок на цената на дългосрочните наеми. Ето защо не е изненадващо, че например на Канарските и Балеарските острови много работници в хотелиерството трябва да живеят в палатки и коли.

Местните казват, че посетителите също са виновни за задръстванията, недостига на вода, замърсяването, опашките в спешните отделения и претъпкания обществен транспорт.

Случващото се изненада политиците. Те не са знаели за назряващия проблем и сега набързо се опитват да намерят решение за него. Говореше се за туристически данъци, забрана за краткосрочни наеми, ограничаване на размера на туристическите групи, глоби за противообществени прояви и увеличаване на инвестициите в местната инфраструктура.

Междувременно политиците продължават редовно да напомнят на протестиращите, че именно туризмът ги е измъкнал от бедността, така че трябва да бъдат внимателни с гостите на страната. Изданието смята, че британските власти са се държали точно по същия начин, когато са предупредили своите граждани, че не трябва да гласуват за Брекзит.

Въпреки това най-ниско платените работници в хотелиерството в Испания смятат, че вместо това туризмът е влошил положението им. Сега те не могат да си позволят да живеят в райони, където семействата им са живели от поколения.

Туризмът със сигурност носи определени ползи, но също така променя местния пейзаж, превръщайки го в Дисниленд. Местните жители са принудени да напуснат домовете си, за да направят път на следващия поток от туристи.