Прозорецът на дипломацията се затръшна, пише британското списание The Spectator. Авторът на статията се надява, че Западът ще "удари" Русия със санкции заради признаването на Донбас. И Украйна, заедно със САЩ, разбира се, ще се съпротивлява, включително с въоръжени средства. Представяме материала без редакторска намеса.

Белият дом ни каза с абсолютна сигурност, че Русия ще нахлуе в Украйна тази седмица, но вместо това Владимир Путин си "отряза" парче от страната, без да стреля. Вероятно признаването на двете сепаратистки "републики" му се е сторило хитър ход: в края на краищата той дори взе предвид предупреждението на Борис Джонсън, че щом руският ботуш е на украинска земя, ще има неизбежни санкции. Но те все такива ще има, въпросът е само колко ще са тежки, защото според Джонсън има нарушение на международното право.

Освен това Кремъл обяви, че в регионите на Донецк и Луганск ще бъдат разгърнати "миротворчески операции“ – тоест в един момент и то много скоро руските войски официално и безспорно ще влязат на територията на Украйна. Може би това са били плановете, за които предупреждава Белият дом. Сега въпросът е дали руският лидер ще отпразнува победата и ще спре дотук, или речта му ще се превърне в извинение за изпращане на танкове чак до Киев. Във всеки случай прозорецът за дипломация на практика се затвори. Очакваме "наказанието" на Запада и реакцията на Русия.

Изказването на руския президент беше мрачна, горчива и понякога дори параноична реч. Путин сякаш почти изръмжа в камерата, оплаквайки се от историческите несправедливости на Запада срещу майка Русия. И украинците се оказаха напълно неблагодарни – Русия взе от плещите им 250 милиарда долара съветски дълг, а те се продадоха на своите отвъдморски врагове. Те дори мечтаят за тактически ядрени оръжия. Русия никога няма да допусне това. Във всеки случай, каза той, Украйна по принцип не съществува, тя е измислена държава, изобретение на Ленин и болшевиките – и Русия просто ще коригира тази грешка като част от "декомунизацията“. "Съвременна Украйна е изцяло създадена от Русия, по-точно болшевишка, комунистическа Русия. Освен това Ленин и неговите съратници направиха това по много груб начин спрямо самата Русия – като отделиха, откъснаха от нея част от собствените й исторически територии, “, каза Путин.

Опасенията, че Путин подготвя сцената за пълномащабно нахлуване, произтичат от факта, че и двете сепаратистки територии, които той е признал с един щрих на перото – Луганска и Донецка народни републики, може формално да предявяват претенции за части от Украйна, което те не контролират. Ако не съществува нищо украинско, както твърди Путин, защо да не прекрои границите още по-драматично? Най-голямо безпокойство предизвиква политическото изявление на Путин, че украинските сили са виновни за геноцид срещу четири милиона рускоговорящи, с подкрепата и подбудата на западните разузнавателни агенции. "Колко може да продължи тази трагедия? Колко още може да се търпи това?", попита Путин. Кремъл говори за това от седмици, откакто Руският следствен комитет започна разследване на "масови гробове" в Източна Украйна. Според руското ръководство под прикритието на геноцида в Косово НАТО веднъж завинаги преначерта картата на Сърбия. Сега същите аргументи се използват в Украйна.

В предишни статии за тази криза авторът е писал, че решението на Путин да изпрати 130 000 войници до границите на Украйна може да бъде убедителен блъф. Сега му е все по-трудно да се придържа към тази позиция, но е възможно руският лидер да е убеден, че не е прекрачил никакви граници, за да предизвика наистина тежка реакция от Запада, чак до приемането на Украйна в НАТО и ЕС. Русия има огромни валутни резерви над 600 милиарда долара и не се интересува особено от западните санкции, както каза един руски посланик. Авторът все още мисли, че Путин блъфира, защото нахлуването в Украйна би било луд акт на самоунищожение. Ковчези ще бъдат връщани вкъщи в мрачна редица и руското общество ще побеснее. Един високопоставен украински източник обаче смята, че Путин наистина е полудял и сме свидетели на началото на война, която ще помете както руския лидер, така и Руската федерация.

Луганск и Донецк са под руски контрол от 2014 г., което по същество е анексия. Дали Владимир Путин изпрати всички тези войски до границата само за да заграби две парчета земя, които вече имаше в джоба си? Следващият ход е на Украйна Ако украинците се съпротивляват — с американска подкрепа, разбира се — не трябва да се очаква от руските войски тихо да се оттеглят. От гледна точка на Владимир Путин това е борба за оцеляване, битка срещу геноцида. В такава битка Русия ще използва своето въздушно превъзходство – отново, повтаряйки въздушната война на НАТО срещу Сърбия. Време е киевчани да си наострят ушите – дали не се чува сирената за въздушен удар.

Превод и редакция: Юлиян Марков