Съединените щати и пет техни съюзници в четвъртък извършиха военни удари срещу повече от дузина цели в Йемен, контролирани от подкрепяната от Иран милиция хути, пише The New York Times, като подчертава, че това означава разширяване на войната в Близкия изток, която администрацията на Байдън се опитваше да избегне за последните три месеца.

Водените от Америка въздушни и военноморски удари дойдоха в отговор на повече от две дузини атаки с дронове и ракети на хусите срещу търговски кораби в Червено море от ноември насам и след предупреждения към хусите през изминалата седмица от администрацията на Байдън и няколко международни съюзници на сериозни последствия, ако залповете не спрат.

Служители на Байдън заявиха, че са предупреждавали какво предстои от седмици. Но ударите, както отбелязаха те, имат за цел по-скоро да навредят на способността на хусите и да възпрепятстват способността на групировката да нанася удари по цели в Червено море, вместо да убиват лидери и ирански инструктури, което може да се разглежда като по-ескалиращо.

Ударите са поразили радари, ракетни и дронове, както и зони за съхранение на оръжия, разкри министърът на отбраната Лойд Дж. Остин III в изявление. Представители на Пентагона заявиха късно в четвъртък, че все още оценяват дали ударите са били успешни и подчертаха, че са се стремили да избегнат цивилни жертви.

Както пише NYT, атаката в четвъртък въвлича САЩ по-дълбоко в конфликт, който се разпали, след като ХАМАС нападна Израел на 7 октомври и уби 1200 души, според израелски официални лица. В рамките на военния отговор на Израел досега са загинали повече от 23 000 души в Газа, според здравните власти там.

Някои американски съюзници в Близкия изток, включително страните от Персийския залив Катар и Оман, изразиха опасения, че ударите срещу хусите могат да излязат извън контрол и да въвлекат региона в по-широка война с други ирански проксита, като Хизбула в Ливан и подкрепяните от Иран милиции в Сирия и Ирак.

Изданието отбелязва, че не е ясно дали съюзническите удари биха възпрели хусите да продължат атаките си, които принудиха някои от най-големите корабни компании в света да пренасочат плавателните си съдове далеч от Червено море, създавайки забавяния и допълнителни разходи, усетени по целия свят поради по-високите цени на петрола и други вносни стоки.

Хусите, чиито военни способности бяха усъвършенствани от повече от осем години битки срещу водена от Саудитска Арабия коалиция, посрещнаха перспективата за война със Съединените щати с открита наслада. В сряда, преди удара, Абдул-Малик ал-Хути, лидерът на милицията, заплаши да посрещне американска атака с яростен отговор.

"Ние, йеменският народ, не сме сред тези, които се страхуват от Америка“, отсече той в телевизионна реч. "Не ни е страх от пряка конфронтация с американците“.

Представители на администрацията се опитаха да отделят атаките на хутите от конфликта в Газа и да представят като нелегитимни твърденията на шиитските бунтовници, че действат в подкрепа на палестинците. Длъжностните лица наблягат на тази разлика, за да могат да се опитат да овладеят по-широка война, дори когато засилват своя целенасочен отговор на атаките на хутите.

Представители на хусите казват, че единствената цел на техните атаки е да принудят Израел да спре военната си кампания и да позволят свободния поток на помощ към Газа.

За администрацията на Байдън решението най-накрая да отвърне на удара на хусите беше след три месеца. Въпреки залпа от атаки на хусите, администрацията се поколеба да отговори военно по редица причини.

Имаше страх, че ударите срещу Йемен могат да ескалират в битка между американските военноморски кораби и хусите и дори да въвлекат Иран още повече в конфликта, казват официални лица. В четвъртък военноморските сили на Иран заловиха кораб, натоварен със суров петрол, край бреговете на Оман.

Най-висшите помощници на Байдън също не бяха склонни да подхранват наратива, че йеменската милиция е станала толкова важна, че да оправдае военното отмъщение на САЩ. Няколко представители на администрацията заявиха, че Съединените щати също са предпазливи да нарушат крехкото примирие в Йемен.

Хусите, племенна група, превзеха голяма част от Северен Йемен, откакто щурмуваха столицата на страната Сана през 2014 г., като на практика спечелиха война срещу водената от Саудитска Арабия коалиция, която прекара години в опити да ги победи. Те са изградили своята идеология около противопоставянето на Израел и Съединените щати и често правят паралели между произведените в Америка бомби, използвани за унищожаване на Йемен, и тези, изпратени в Израел и използвани в Газа.

Стотици хиляди хора са загинали при въздушни удари и боеве в Йемен, както и от болести и глад, откакто започна конфликтът там. Примирието, договорено през 2022 г., до голяма степен се запази дори без официално споразумение.

Американски и други западни служители  настояват, че продължаващите атаки на хусите не им оставят друг избор освен да отговорят и ще държат хусите отговорни за атаките.

"Ще направим всичко, което трябва, за да защитим корабоплаването в Червено море“, подчерта говорителят на Белия Дом за нациолната сигурност Джон Кърби на пресконференция в сряда.

Ударите дойдоха след седмици на консултации със съюзниците. В сряда генерал Чарлз К. Браун младши, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете, е разговарял по телефона с британския си колега адмирал сър Тони Радакин, за да обсъдят ударите.

Ударите в четвъртък вечер бяха най-голямата атака на САЩ срещу хусите от близо десетилетие. През 2016 г. Съединените щати удариха три обекта на хусите с крилати ракети Tomahawk, след като хусите стреляха по военноморски и търговски кораби. Атаките на хутите спряха след това.