В рамките на срещата на Г-20 през 2017 г. в Хамбург, Германия, се проведе първата лична среща на президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин. По време на срещата лидерите обсъдиха ключови въпроси от световната политика, включително ролята на Украйна в международните отношения, пише The New York Times.

Бившият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън разказа, че руският президент се е опитал да убеди Тръмп в негативните аспекти на Украйна, наричайки я корумпирана и фалшива страна.

Путин подчертал, че Русия има пълното право на влияние в Украйна, особено във връзка с нейното историческо минало и военните действия в източната част на страната. В отговор на дискусията за възможна помощ от САЩ за Украйна Тръмп покани Путин да оцени възможността за доставка на американско оръжие на Украйна, на което руският лидер отговаря отрицателно, предупреждавайки, че "това би било грешка“. Той добавя, че "каквото и да даде Америка на украинците, те ще искат още“.

Въпреки че Тръмп пристига на срещата с ястребови позиции, подготвени от неговите съветници, той не успява решително да отблъсне аргументите на Путин. Тази среща е важен момент за разбирането на бъдещата външнополитическа позиция на Тръмп спрямо Украйна, която беше противоречива и често критикувана.

Политическата позиция на Тръмп спрямо Украйна се превърна в ключов въпрос за неговото президентство, особено очевидно в многократните му срещи с Путин и водещо до допълнителни противоречия, включително разследване за импийчмънт, свързано с разговора му с украинския президент Володимир Зеленски през 2019 г.

Настоящите събития в кампанията през 2024 г. отново поставят в центъра на вниманието отношението на Тръмп към Украйна и неговите външнополитически възгледи.