Почти две години след началото на пандемията от Covid-19, светът остава "опасно неподготвен“ за следващата голяма пандемия, според нов доклад, цитиран от американския вестник The New York Times.

Публикуван в сряда, Глобалният индекс за здравна сигурност за 2021 г. класира 195 държави според способността им да реагират на бъдещи епидемии и пандемии. От първата версия на индекса, публикувана само месеци преди да бъдат открити първите случаи на Covid-19, беше ясно, че никоя страна не е готова за подобна криза.

Като цяло днес светът не е по-добре подготвен, според доклада за 2021 г., иницииран от организацията с нестопанска цел в областта на глобалната сигурност "Инициатива за намаляване на ядрената заплаха“ и Центъра за здравна сигурност към Училището по обществено здраве “Блумбърг" в университета "Джонс Хопкинс“.

"Бих описал този доклад като показателен“, каза д-р Рик Брайт, изпълнителен директор на Института за превенция на пандемията на Фондация "Рокфелер“, който не е участвал в създаването на индекса. "Светът не е готов."

Повече от 90% от страните нямат план за спешна ваксина и разпространение на лекарства, а 70% нямат капацитет на болници, клиники и здравни центрове, се казва в доклада. По целия свят политическите рискове и заплахите за сигурността се увеличават, а общественото доверие в правителствата намалява.

Въпреки факта, че много страни са разпределили ресурси за преодоляване на острата криза, причинена от настоящата пандемия, само няколко са направили целенасочени инвестиции за подобряване на цялостната готовност за извънредни ситуации, според доклада.

"Официално документирахме къде има реално подобрение“, каза Дженифър Нузо, епидемиолог в училището "Блумбърг“ и един от двамата водещи автори на доклада.

Въпреки това тя вярва, че ако политическите лидери "не предотвратят унищожаването на всичко, върху което сме работили толкова упорито“ след края на пандемията, ситуацията ще се плъзне към началната точка, ако не и по-ниско.

Авторите на изследването оценяват всяка страна по отношение на различни фактори, включително здравни системи, заетост, лаборатории, вериги за доставки, инфраструктура, доверие в правителството и др. Всяка страна получи оценка по 100-точкова скала.

Средният резултат е 38,9, което е приблизително същото като средното за 2019 г. - 40,2, но нито една страна не е достигнала най-високото ниво на готовност, което започва от 80,1.

Съединените щати, които се класираха на първо място в индекса за 2019 г., запазиха лидерството с резултат от 75,9, следвани от Австралия, Финландия, Канада и Тайланд.

Първите пет изненадаха редица експерти, защото мнозина поставят под въпрос мерките, предприети от тези страни за борба с пандемията.

"Наистина ли САЩ са на първо място?“, каза д-р Езекиел Емануел, специалист по биоетика от Университета на Пенсилвания и член на Консултативния съвет за Covid-19, създаден от Джо Байдън по време на преходния период между неговата и предишаната администрация. "Не мисля, че тази оценка може да се счита за достоверна.“

Но както отбелязва д-р Нуцо, индексът е разработен, за да се оцени средствата и ресурсите, с които разполага страната, а не да се прогнозира ефективността на използването им при спешни случаи.

"Съществуването на нещо на хартия не означава, че функционира“, каза тя.

Докладът отбелязва, че Съединените щати имат най-ниско обществено доверие в правителството. Други уязвимости включват финансови бариери пред здравеопазването и по-малко болнични легла на глава от населението в сравнение с други страни с високи доходи, което може да дискредитира способността на Съединените щати да реагират на бъдещи извънредни ситуации. "Липсата на някой от ключовите елементи може да бъде опасна“, каза д-р Нуцо.

Ребека Кац, директор на Центъра за наука и сигурност в глобалното здравеопазване в Медицинския център на университета в Джорджтаун, каза, че е съгласна с оценката за неподготвеността на света за нова пандемия. Като се има предвид това, липсата на подобрения от 2019 г. изобщо не я изненада.

"Пандемията е в разгара си“, каза д-р Кац. - Целият свят гори. В същото време нямаше значително дългосрочно натрупване на стратегически потенциал".

Авторите на доклада препоръчват на държавите да включат в националните си бюджети позиция за финансиране на мерки за осигуряване на санитарна и епидемиологична безопасност, да анализират показателите в настоящата пандемия, да проучат натрупания опит и да направят изводи.

Предвид събитията от последните две години също е разумно да се съсредоточим върху онези елементи на готовността за пандемия, които надхвърлят техническите ресурси и възможности, каза д-р Нахид Бхаделия, директор и основател на Центъра за политики.

Превод и редакция: Юлиян Марков