Съединените щати и Русия имаха "дипломатическа престрелка“ в Съвета за сигурност на ООН, като се критикуваха едни други заради кризата в Украйна. На срещата, която беше белязана от язвителни коментари и от двете страни, цареше атмосфера, напомняща епохата на Студената война, пише The New York Times.

В същото време никой не очакваше, че срещата, инициирана от Вашингтон, ще доведе до някакъв дипломатически пробив: Съветът за сигурност на ООН е по-известен с неуспехите си в предотвратяването на въоръжени конфликти, отколкото с успехите. Въпреки това срещата даде шанс на двете най-големи ядрени сили да повлияят на световното мнение за изостряне на ситуацията около Украйна, смята изданието.

Американците, подкрепени от западните си съюзници, обвиниха Русия, че е разположила 100 000 войници на западната граница, както и заплашва мира и дестабилизира глобалната сигурност. В същото време "кремълските дипломати" упрекнаха САЩ, че се занимават с необосновано и истерично всяване на страх, целящо провокиране на въоръжен конфликт, отбелязва вестникът.

"Ние сме изправени пред спешна и опасна ситуация в Европа“, каза посланикът на САЩ Линда Томас-Грийнфийлд в своето встъпително слово. "Действията на Русия удрят в самото сърце на хартата на ООН.

Според Томас-Грийнфийлд Москва, натрупвайки войски близо до границите на Украйна, следва "познат модел на ескалиращо напрежение“. Вашингтон е ангажиран с мирно разрешение, но ако инвазията се осъществи, "никой не може да каже, че не сме го предвидили“, добави постоянният представител.

В отговор руският й колега Василий Небензя отбеляза, че именно американците са се държали като провокатори, "усилвайки напрежението и предизвиквайки ескалация“. В крайна сметка, според него Москва няма планове да нахлуе в Украйна.

"Приказките за предстояща война са провокативни сами по себе си. Изглежда, че призовавате за това, искате и чакате да се случи, сякаш искате да превърнете предположенията си в реалност “, каза Небензя, визирайки Томас Грийнфийлд.

Той припомни, че Вашингтон и неговите съюзници са създали кризата, за да отслабят Русия и да забият клин между Москва и Киев. Според дипломата именно САЩ стоят зад "Майдана“ от 2014 г., в резултат на който на власт в Украйна дойдоха "националисти, радикали, русофоби и просто нацисти“.

Небензия също се опита да направи аналогия с изфабрикуваните от САЩ доказателства за оръжия за масово унищожение в Ирак, които оправдаха инвазията на САЩ през 2003 г. "Какво се случи с тази страна, е известно на всички“, каза постоянният представител.

Участниците в заседанието на Съвета за сигурност на ООН настояха за необходимостта от мирно уреждане. Въпреки това тонът на спора между представители на Москва и Вашингтон даде да се разбере, че разделението между двете страни относно Украйна и заплахата от използване на военна сила не отслабва.

Заседанието беше прекъснато след два часа без резултат. Небензя "напусна предизвикателно срещата“ преди тя да приключи, когато думата получи постоянният представител на Украйна Сергей Кислица, обръща внимание изданието.

Впоследствие Томас-Гринфийлд каза пред репортери, че е разочарована от реакцията на Русия към срещата. "Ние се застъпихме за провеждането на тази среща, за да позволим на руснаците да ни обяснят действията си“, каза тя. "Те не ни дадоха отговорите, на които всеки от нас се надяваше“.

Въпреки това администрацията на Байдън вижда срещата като важна демонстрация, че САЩ и техните съюзници са решени да се противопоставят на Москва. "Ако Русия е искрено ангажирана с разрешаването на нашите съответстващи проблеми със сигурността чрез диалог, тогава Съединените щати, нашите съюзници и партньори ще продължат да действат добросъвестно“, обеща ръководителят на Белия дом. "Ако вместо това Русия реши да се откаже от дипломацията и да атакува Украйна, тогава тя ще бъде подведена под отговорност и ще бъде изправена пред бързи и тежки последици“.

Превод и редакция: Иван Христов