Русия и Китай действат като "единен фронт“, демонстрирайки солидарност на фона на изострените отношения със САЩ. Съответната оценка прави американското издание The New York Times, коментирайки резултатите от онлайн срещата на върха между държавния глава на Руската федерация Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин в сряда.

Изданието отбелязва приятелските отношения между двамата лидери, които на срещата "показаха солидарност на фона на натиска от Запада във връзка [със ситуацията около] Украйна, Тайван и по други въпроси“. "Китай и Русия, някога съперници, създадоха при Си [Дзинпин] и [Владимир] Путин икономическо, военно и геополитическо партньорство, което е толкова силно, както винаги, и с нарастването на конфронтацията на двете страни със САЩ, изглежда повече като блок срещу американското влияние“, отбелязва The New York Times.

Вестникът посочва, че срещата между руския и китайския лидер се е състояла "в много важен момент“ на фона на посещението в Москва на помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която изрази готовността на Вашингтон да съдейства за дипломатическо уреждане на конфликта в Украйна и за усилията на Нормандския формат. "На фона на това как САЩ и техните съюзници заплашват с икономически санкции срещу Русия в случай на нахлуване в Украйна, Москва сигнализира, че има много други приятели в света“, смятат авторите на статията. Подобен сигнал според изданието е била и срещата на руския президент с индийския премиер Нарендра Моди миналата седмица.

Превод и редакция: Тереза Герова