Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул в сряда ще обяви края на задължителното носене на маски за повечето обществени места на закрито, съобщи The New York Times, ставайки поредния щат, който отменя това изискване за покрития за лице, тъй като натискът от коронавируса отслабва.

Губернаторът, която е от Демократическата партия възнамерява да остави задължителното носене на маски, което беше оспорено в съда, да изтече, вместо да го подновява, пише вестникът, цитирайки три източника, информирани за това развитие.

Остава неясно дали администрацията на Хочул ще поднови или ще отмени отделно задължително правило за носене на маски в държавните училища в Ню Йорк, което трябва да отпадне след две седмици.

Хочул нарече всеобщото задължително носене на маски "временно“, когато го наложи на 31 декември, тъй като силно заразният вариант "Омикрон“ заплашваше да натовари здравните заведения.

Длъжностни лица в няколко други водени от демократите щата - Ню Джърси, Калифорния, Кънектикът, Делауеър и Орегон - обявиха в понеделник, че премахват задължителното носене на маски в училища и други обществени места през следващите седмици.

Във всички тези случаи властите се позовават на отстъпващата вълна от Covid-19, намаления брой хоспитализации и смъртни случаи, подхранвани от "Омикрон“, която започна да обхваща Съединените щати през празничния сезон в края на 2021 г.

Но директорът на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) д-р Рошел Валенски каза пред Reuters във вторник, че тъй като случаите все още са високи в цялата страна, "сега не е моментът“ да се отменя задължителното носене на маски в училища и други обществени места.

Облекчаването на правилата носене на маски сигнализира за склонност на политиците да сложат край на извънредните мерки и да преминат към третиране на вируса като част от ежедневието.

Превод и редакция: Юлиян Марков