Държавният дълг на Съединените щати за първи път надхвърли 30 трилиона долара. Това сочат данни, публикувани във вторник от Министерството на финансите на САЩ, цитирани от американския вестник The New York Times.

В документа, публикуван от Министерството на финансите, в графата "общ държавен дълг" е посочена сумата от 30,012 трилиона долара. Това е рекордна цифра за държавния дълг на САЩ за цялото време на неговото съществуване.

Според The New York Times настоящите стойности са достигнати няколко години по-рано от колкото се е предполагало. Това е резултат от трилионите федерални разходи, направени от Съединените щати за борба с пандемията, включително пет трилиона долара в разширени обезщетения за безработица, спасителни помощи за малкия бизнес и стимулиращи плащания, финансирани със заети на заем пари.

С намаляването на броя на случаите на Covid-19 през първата половина на 2021 г., икономиката на САЩ претърпя рязко възстановяване на растежа на БВП: 6,3% през първото тримесечие и 6,7% през второто. Въпреки това растежът се забави до 2,3% през третото тримесечие. Експертите отдават това на разпространението на щама "Омикрон“, високата инфлация (до края на декември 2021 г. - тя достигна 6,8%, което е най-високият процент от 1982 г. насам) и проблемите в глобалните вериги за доставки.

През последната година от президентството на Доналд Тръмп (2020 г.) американската икономика се сви с 3,5% – това е първият спад след финансовата криза от 2008 г. и най-значителният от 1946 г. (когато БВП на страната падна с 11,6%). Според резултатите от първата година от президентството на Джо Байдън Федералният резерв прогнозира ръст от 5,5%. Поради продължаващата пандемия правителството на САЩ също е принудено да поема все повече заеми - към края на 2021 г. публичният дълг е над трилиона (около 125% от БВП), което принуди властите да повишат таванът на националния дълг до 31,4 трилиона долара.

Превод и редакция: Юлиян Марков