Американски гражданин, който по-рано е имал договор с Пентагона за извършваше тестови дейности, е бил задържан по подозрение в опит за шпиониране в полза на Руската федерация. Това се посочва в изявление на Министерството на правосъдието на САЩ, публикувано в четвъртък (местно време), съобщава вестник The New York Times.

Според разпространената информация 63-годишният Джон Роув-младши е бил арестуван в сряда вечерта в Южна Дакота. Както се посочва в съобщението на Министерството на правосъдието, по-рано той е бил инженер-изпитател и е изпълнявал поръчки по договор с американското ведомство по отбрана. Уточнява се, че Роув е имал достъп до класифицирана информация, свързана с аерокосмическите технологии на ВВС на САЩ.

Роув е заподозрян, че е "потенциален информатор“ и е уволнен от компания, свързана с Пентагона, се казва в изявление на Министерството на правосъдието. Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ е започнало разследване по случая.

Агент на ФБР под прикритие е влязъл в кореспонденция с Роув и е провел среща с него, представяйки се за представител на руските власти. В хода на комуникацията с него Роув е изразил желанието си да сътрудничи с руските власти и е предоставил на агента на ФБР класифицирана информация относно електронното оборудване на американски изтребители.

Роув е обвинен в опит да предаде класифицирана информация за националната сигурност на САЩ на чуждо правителство. Ако бъде признат за виновен, може да бъде осъден на доживотен затвор. Очаква се той да се яви в съда в петък.

Превод и редакция: Тереза Герова