Американското военно ръководство не е оповестявало публично данните за големия брой цивилни жертви, включително деца, при въздушни удари в Сирия, Ирак и Афганистан през последните няколко години, пише вестник The New York Times, който e получил над 1300 вътрешни документи на американското министерство на отбраната, според които ръководството на Пентагона не е провело пълноценни разследвания на подобни инциденти и не е предприело мерки за предотвратяването им в бъдеще.

Изданието отбелязва, че според официалната статистика на Пентагона при нанасяне на удари по бойци от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) в Сирия и Ирак са загинали 1417 цивилни от 2014 г. насам, а други 188 цивилни са загинали в резултат на американски въздушни удари в Афганистан от 2018 г. Анализираните от журналистите на изданието материали обаче сочат, че "стотиците жертви" сред цивилното население просто не са били взети предвид. В същото време в момента не може да се установи точният им брой, признава вестникът.

Според The New York Times цивилните жертви често са били причинени от факта, че военните, когато се готвят да нанесат удар, са преценили погрешно ситуацията на място, приемайки цивилните за терористи. В много случаи американският военен персонал не е преценил, че цивилните може да се намират в сгради, които според военните са били заети от бойци и терористи. Освен това в редица случаи, когато са анализирали въздушни кадри преди удара, американските военни не са информирали ръководството, че сред терористите може да има цивилни, включително деца. В същото време, въз основа на данните, получени от The New York Times, често качеството и броя на въздушните кадри по време на подготовката на удара не са позволявали да се установи напълно дали представители на цивилното население са били в района на удара.

Вестникът подчертава, че ръководството на Пентагона е публикувало оценки за възможни цивилни жертви само в малък брой случаи. В същото време вътрешните производства рядко водят до промени в подготовката за бъдещи удари и никога не водят до дисциплинарни производства срещу военнослужещи. Били са препоръчани пълни разследвания само за 12% от общия брой въздушни удари, при които може да са загинали цивилни, а много от тях са разчитали на "непълни или неверни“ доказателства и са били прекратени. В резултат на разследванията само "в по-малко от десет случая" американското ръководство е изплатило обезщетения на семействата на загиналите и ранените.

Говорителят на Централното командване на армията на САЩ (CENTCOM) Бил Ърбан в отговор на запитване на The New York Times каза, че "дори и при най-добрите технологии в света възникват грешки поради непълна информация или погрешно тълкуване“. "Ние разследваме всеки достоверен случай и съжаляваме за всеки загубен невинен живот“, каза Ърбан. В същото време той подчерта, че "грешката при нанасяне на удари, довела до жертви сред цивилното население, допусната при най-пълна информация и при спазване на поставените задачи, не е основание за дисциплинарни наказания“.

Превод и редакция: Юлиян Марков