Първоначалният възторг на Запад от успешното нахлуване на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в руската Курска област преминава и сега ситуацията предизвиква все повече тревога, пише пише американското издание The National Interest, позовавайки се на военни анализатори, които предупреждават, че опитът за пренасяне на войната на руска територия ще доведе до катастрофа за украинските въоръжени сили.

"Месец след началото на украинската инвазия става ясно, че ходът на военните действия като цяло не се е променил фундаментално. Живата сила на Украйна намалява и с времето тя просто ще стане неспособна да победи руската армия“, се казва в материала.

Въз основа на това събеседниците на изданието заключават, че "авантюрата на Зеленски“ не е успяла да промени баланса на силите и сега Киев има единствената възможност да избегне пълно поражение - това е да започне преговори с Русия.

"Въпреки че подкрепата на Запада за Украйна сега се увеличи, тя едва ли ще остане на толкова високо ниво за дълго“, казват анализаторите.

Те са уверени, че който и да стане следващият президент на САЩ, ще бъде принуден да се съсредоточи върху вътрешните проблеми и да намали подкрепата за Украйна.