Президентът на Израел Исак Херцог и първата дама Михал Херцог кацнаха в Обединените арабски емирства в неделя сутринта при първото посещение на израелски президент в страната, което се осъществява по покана на министъра на външните работи на Емирството и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахайян, пише The Jerusalem Post.

По пътя към Абу Даби самолетът на Херцог прелетя над Саудитска Арабия, където пилотът каза на пътниците: "Сега сме точно над Саудитска Арабия. Ние правим история! Скоро ще прелетим над столицата“.

"Нося със себе си благословия за мир и послание за мир към целия регион, към народите в региона. Мирът носи със себе си просперитет, напредък и растеж в полза на народите в региона“, каза Херцог преди да излети. "Пожелавам му успех (на шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахайян) и съм благодарен за неговата смелост и смело ръководство, сключвайки мирно споразумение с Израел и изпращане на послание до целия регион, че мирът е единствената алтернатива за народите в региона“.

Хамас осъди посещението на Херцог в Емирствата, съобщава Maariv, като терористичната организация заявява, че "отхвърля всякакво нормализиране с ционистите и техните лидери“.

Посланикът на ОАЕ Мохамед Ал Хаджа каза в събота, че посещението на Херцог ще засили отношенията между двете страни. Херцог се присъедини към Ал Хаджа в откриването на посолството на ОАЕ в Тел Авив през юли миналата година.

Президентският пост в Израел е до голяма степен церемониален. Премиерът Нафтали Бенет посети ОАЕ през декември. Херцог е първият израелски президент, който е на официално посещение в ОАЕ.

Президентът Херцог ще се срещне и с еврейските общности в ОАЕ, които са в търговският и туристически център на региона.

ОАЕ, заедно с Бахрейн, подписаха споразумения за нормализиране на отношенията с Израел с посредничеството на САЩ, наречени "Авраамови споразумения“, в Белия дом през 2020 г. Зайед Ал Нахайян оглави делегацията на Емирствата при подписването на споразуменията. Двете държави от Персийския залив и Израел споделят общи опасения относно Иран и съюзническите му сили в региона.

На 18 януари Израел предложи подкрепа за сигурността и разузнаването на ОАЕ срещу по-нататъшни атаки с дронове след смъртоносен удар на йеменската групировка "хусити“, която е обвързана с Иран, според писмо, публикувано във вторник от израелския лидер.

Превод и редакция: Иван Христов