Израелското правителство одобри забрана за посещение на граждани на еврейската държава в САЩ, Турция, Германия, Белгия, Унгария, Италия, Канада, Мароко, Португалия и Швейцария поради повишения риск от разпространение на коронавирус, съобщава англоезичното издание The Jerusalem Post.

"Кабинетът на министрите одобри разширяването на списъка на "червените“ държави в съответствие с препоръката на Комисията на Министерството на здравеопазването относно класификацията на страните с риск от заразяване с коронавирус. Италия, САЩ, Белгия, Германия, Унгария, Мароко, Португалия, Канада, Швейцария и Турция ще бъдат идентифицирани като "червени“ от полунощ на 22 декември, подлежи на одобрение от конституционната комисия на Кнесета (парламента)“, се казва в изявлението от кабинета на премиера.

На 20 декември влезе в сила забрана за граждани на еврейската държава да пътуват до Ирландия, Испания, Норвегия, Финландия, Франция, Швеция и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Преди това 50 африкански държави, както и Великобритания и Дания, вече бяха включени в съответния списък заради разпространението на варианта на коронавируса "Омикрон“.

Всички, които се връщат в Израел от определените като "червени“ държави, включително ваксинираните срещу COVID-19 с трета доза, трябва да бъдат изолирани в хотели за карантина. Посещенията в държави от списъка на Министерството на здравеопазването за израелци са възможни само след получаване на разрешение от комисията за изключителни случаи.

Поради разпространението на щама "Омикрон“ Израел е затворен за чужденци от края на ноември до 29 декември, с възможност за удължаване на този период.

Превод и редакция: Тереза Герова