Общинският съвет за планиране и застрояване на Ерусалим одобри план за изграждане на 9000 жилищни единици в квартал Атарот на територията на летище "Каландия“, съществувало от 1924 до 2000 г., зад Зелената линия в източната част на Ерусалим, съобщава англоезичното издание The Jerusalem Post.

Според вестника става дума за първоначално одобрение на строителен план за площ от 124 хектара. В Атарот израелските власти възнамеряват да построят жилищни сгради, паркове, улици и инфраструктура. Планът, който трябва да премине през няколко етапа на сложна бюрократична процедура за одобрение, трябва да бъде представен на Ерусалимската областна комисия за планиране на 6 декември, поясняват от редакцията.

Фактът, че Израел е започнал да планира създаването на ново поселение с 9000 апартамента и еднофамилни къщи в Атарот в Източен Ерусалим, беше съобщено за първи път през февруари 2020 г. от организацията за правата на човека "Шалом ахшав“ (Peace Now), която е специализирана в наблюдението на израелската селищна дейност. Активисти за правата на човека отбелязаха тогава, че "планираният квартал на заселване ще се забие в градското пространство между Рамала (сегашният административен център на Палестина) и Източен Ерусалим“, като по този начин "предотвратява създаването на жизнеспособна палестинска държава със столица в Източен Ерусалим“.

В края на октомври Комисията за планиране на израелската гражданска администрация на Западния бряг - за първи път откакто администрацията на президента Джо Байдън дойде на власт в САЩ през януари 2021 г. и полагането на клетва на израелския премиер Нафтали Бенет през юни същата година, одобри планове за изграждане на 3144 жилища в еврейски селища на Западния бряг. На 27 октомври, след заседание на комисията, 2000 апартамента и еднофамилни къщи за заселници получиха окончателно одобрение от властите за започване на строителство, а други 1344 преминаха през различни етапи на израелската многоетапна бюрократична процедура за одобряване на нови жилища на Западния бряг.

Според "Шалом Ахшав“, цивилната администрация на Израел на Западния бряг през 2020 г. е одобрила изграждането на повече от 12 000 жилища в еврейски селища, което е рекорд от 2012 г. насам. Продължаващото изграждане на селища от Израел на Западния бряг и Източен Ерусалим се счита за една от основните пречки за разрешаването на продължилата десетилетия палестинско-израелска конфронтация. През декември 2016 г. Съветът за сигурност на ООН прие Резолюция 2334, изискваща Израел незабавно да прекрати дейностите по заселване в окупираните палестински територии. В същия ден Израел обяви, че няма да спазва разпоредбите на този документ.

Превод и редакция: Тереза Герова