Израелската система "Зелен пропуск" вече няма да бъде удължавана след 1 март, когато настоящата им валидност ще изтече, обяви премиерът Нафтали Бенет по време на дискусия за бъдещето на ограниченията за коронавирус в Израел, цитиран от англоезичното издание The Jerusalem Post.

Дискусията се фокусира върху стъпките, които Израел ще предприеме сега, след като вълната от щама "Омикрон" е преминала своя пик, за нормализация на живота, като същевременно страната остава в готовност за всякакви бъдещи вълни на Covid -19.

"Ние бяхме първата страна, която затвори границите си заради "Омикрон", така че сега е време да започнем да намаляваме (ограниченията) постепенно, каза Бенет.

Въпреки че ограниченията на "Зеления пропуск" бяха сериозно намалени през последните няколко седмици, сега те ще бъдат премахнати изцяло, въпреки че един аспект от тях - необходимостта от извършване на антигенен тест на входа на старческите домове - ще остане.

Преди дискусията и след съобщението в сряда, че ограниченията на летище Бен-Гурион ще бъдат до голяма степен намалени, министърът на диаспората Нахман Шай написа писмо до Бенет, с искане за спешна актуализация на настоящата политика на Израел за ваксиниране на туристите, което пречи на много деца да влизат в страната.

"Децата на възраст над една година, които нямат израелско гражданство, трябва да докажат ваксинация и/или преболедуване, за да влязат в Израел. Тази политика не позволява на семейства, както на евреи, така и на неевреи, да влизат в Израел с децата си, тъй като в света няма ваксина за деца под пет години“, пише той.

"В подготовката за Пасха Ви призовавам да отворите по-широко портите на Израел и незабавно да позволите на всяко семейство, което се надява да се събере за празника в Израел, възможността да направи това. Имаме способността да създадем дългосрочна рамка, която ще позволи влизане в Израел, като същевременно гарантираме общественото здраве.

Броят на тежките случаи в болниците продължава да намалява до 886 от 911 предишния ден. От тежките случаи 322 се считат за критични.

От началото на пандемията в Израел са регистрирани 9710 смъртни случая, свързани с коронавирус.

Много болници все още работят над капацитета си поради напрежението от вълната, предизвикано от "Омикрон", като 2219 болнични работници все още са в изолация, включително 350 лекари и 657 медицински сестри.

Въпреки това хоспитализираните случаи започват да намаляват, като 2064 пациенти с коронавирус в момента са хоспитализирани към четвъртък сутринта.

Превод и редакция: Юлиян Марков