Европейската комисия ще предостави на Ирландия пакет от финансова помощ на обща стойност 920 милиона евро във връзка с последиците от излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността, съобщава вестник The Irish Times.

"Брекзит имаше отрицателно въздействие върху живота на много хора и хората в Ирландия го усещат най-много“, каза Елиза Ферейра, европейски комисар по реформата и сближаването.

Очаква се финансирането, което страната ще получи през 2021-2023 г., да спомогне за подобряване на жизнения стандарт и икономическия растеж.

Ирландското правителство заяви през ноември, че подготвя план за действие при извънредни ситуации, ако Обединеното кралство приложи член 16 от Протокола за Северна Ирландия, който му позволява едностранно да предприеме необходимите мерки, за да избегне сериозни негативни последици за икономиката, обществото или околната среда в Северна Ирландия.

ЕС настоява за запазване на де факто митническата граница между Северна Ирландия и Великобритания в Ирландско море, за да се избегне неконтролирания внос на британски продукти от Ълстър в Ирландия (членка на Европейския съюз). Протоколът гарантира, че границата на остров Ирландия трябва да остане свободна от контрол, за да се запази Споразумението от Белфаст от 1998 г., което сложи край на въоръжената конфронтация между протестанти и католици в Ълстър.

Превод и редакция: Тереза Герова