Руското министерство на отбраната публикува клипове, които имат за цел да засвидетелстват успехите на руската армия в Курското направление в сраженията с украинските войски. На 10 август държавната РИА Новости, позовавайки се на Министерството на отбраната, публикува видеоклип, в който се вижда как "руски хеликоптери Ми-28НМ нанасят удари по жива сила и бронирана техника на ВСУ в граничния район на Курска област с въздушни ракети С-13". Видеото всъщност е заснето в Кременная и в Часов Яр, пише The Insider.

"Фокус" представя превод на материала без редакторска намеса

Ден по-рано, на 9 август, Министерството на отбраната публикува видеоклип, илюстриращ предполагаеми нови удари на руските военни срещу ВСУ в Сумска област.

"Екипажът на многоцелевия свръхзвуков изтребител-бомбардировач Су-34 на Въздушно-космическите сили нанесе удар по концентрация на жива сила и военна техника на ВСУ в пункт за временно разполагане, определен в един от районите на Сумска област, граничещ с Курска област. Ударът по разузнавателните цели е нанесен с въздушна бомба ФАБ-3000 с универсален модул за планиране и корекция. След като получи потвърждение от разузнаването, че целите са унищожени, екипажът се върна благополучно на летището на излитане", се посочва в описанието към видеото.

Видеото обаче е заснето доста отдавна - то е публикувано от ТАСС на 14 юли.

Настъплението на ВСУ в Курска област започна сутринта на 6 август. Към 9 август има фотопотвърждения за присъствието на украински военни в областния център Суджа. Според Z-каналите обаче след приближаването на резервите на руските въоръжени сили ВСУ са успели да локализират "бойните разузнавателни части" на ВСУ и да стабилизират ситуацията. В същото време се съобщава, че украинските военни се опитват да пробият към Рилск. Авторите на канала Z " Двамата майори" отбелязват, че няма да е възможно да изтласкат противника от района на Курск "за половин ден", тъй като вече тече укрепване на заетите позиции и организиране на снабдяването.

"Военкор" Юрий Котенок съобщава, че след като са се прегрупирали, частите на ВСУ са възобновили опитите да щурмуват районния център Коренево с подкрепата на бронирана техника. Той признава присъствието на украински военни в Снагости, Олговка и Мирни, а също така пише за боеве за Мартиновка. "Двамата майори" заявява, че въоръжените сили на РФ са влезли в Малая Локня и уж са започнали операция по извеждане на населението там.