Руските власти се опитаха да скрият, че опозиционният политик Алексей Навални е страдал от болки в корема, повръщане и гърчове преди смъртта си, съобщава The Insider.

Изданието е получило достъп до документи, свързани със смъртта на опозициония политик, и твърди, че официалните такива са били редактирани, по-специално "властите умишлено премахнаха препратки към симптоми, които не се вписват в официалната версия“ на Кремъл за смъртта му.

Журналистите отбелязват, че две версии на решението за отказ от образуване на наказателно дело твърдят, че Навални "почувствал рязко влошаване на здравето си“ и съобщил за това на дежурния офицер, който го извел от двора за упражнения в единична стая от тип клетка. Тогава оригиналната версия гласеше: "Осъденият Навални А.А. легна на пода, след което започна да се оплаква от остра болка в корема, започна рефлекторно изригване на съдържанието на стомаха, появиха се гърчове и загуби съзнание, което веднага беше докладвано на медицинските служители на поправителната институция". 

В редактираната версия не се споменава коремна болка, повръщане или спазми. Там се казва следното: "Състоянието на осъдения Навални А.А. рязко се влоши, което незабавно беше докладвано на началника на клон "Медицинска част № 7" на ФКУЗ МСЧ-11 на Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия Лисюк А.В., който при пристигането реши да отведе осъдения Навални А.А. до медицинското звено, както и да повика екип на Бърза помощ".

Изданието посочва, че в описа на "иззетите предмети“ фигурират "проби от повръщано“. Както е отбелязано в документа, те са изпратени за преглед, въпреки че официално "не е съобщено нито за преглед, нито за повръщане“. В същото време в окончателния документ, издаден на съпругата му Юлия Навалная, се споменава за повръщане: там се посочва, че след преглед на трупа "са извършени измивания от повърхностите на горните крайници, носните и ушните проходи, нокътните пластини и повърнатото е било премахнато".

Реаниматологът Александър Полупан, който лекуваше Навални след отравянето с "Новичок" през 2020 година, изрази мнение, че "подобни симптоми едва ли могат да бъдат обяснени с нещо друго освен отравяне“ и допълни, че "това може да бъде например органофосфатно вещество“.

Руският политик почина на 16 февруари. От затворническата служба съобщиха, че той е изпаднал в безсъзнание след разходка в двора на колонията, където излежаваше присъдата си. Пристигналите лекари се опитали да го съживят, но не успели.