Върховният съд на Обединеното кралство отхвърли иск на активистката Кристи Елан-Кейн, която твърди, че споменаването на мъжки и женски пол в паспортте нарушава човешките права, съобщава вестник The Independent.

"[За документ като паспорт] полът е част от биографичната информация, която може да се използва за потвърждаване на самоличността, като се съпоставят тези данни с [информацията, съдържаща се в] актове за раждане, удостоверения за осиновяване и други [документи]“, цитира изданието съдията по делото - Робърт Рийд. "Следователно полът в тези документи има значение“.

Той отбеляза също, че на държавно ниво е необходим единен подход към посочването на пола. Промяната на формата на паспорта е крайно нежелателна и ще създаде големи проблеми, ако не бъдат коригирани и други официални документи. "В Обединеното кралство няма закон, който да признава хората без пол“, заключи Рийд.

Ищцата не е съгласна с това решение и е заявила, че ще търси преразглеждане на делото в Европейския съд по правата на човека.

Кристи Елан-Кейн води кампания в продължение на повече от 25 години за постигане на правно и социално признание за идентичност без пол, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова