Изненадващата атака наУкрайнав Русия е единственият начин да се принуди Владимир Путин да седне на масата за преговори като част от "психологическата" тактика за спечелване на войната, е заявил пред The Independent главният съветник на президента Володимир Зеленски.

В най-успешния си ход в продължилия две години и половина конфликт Киев завзе повече руска земя през последните седем дни, отколкото Москва е завзела в Украйна през цялата година.

Украинските сили непрекъснато напредват през границата в Курската област, превземат градове и села и принуждават стотици хиляди обикновени руснаци да напуснат домовете си.

Михайло Подоляк, главният помощник на украинския президент, е заявил, че нахлуването е показало на руснаците суровата реалност на войната на Владимир Путин.

"Трябва да използваме абсолютно ясни инструменти, за да принудим Русия (да преговаря). Един от тях е военният инструмент за принуда. 

"Тоест, освен икономически и дипломатически инструменти, трябва да нанесем значителни тактически поражения на Русия. В района на Курск наблюдаваме оптимизирането на този военен инструмент за принуда, за да накараме Русия да се включи в преговорния процес."

Близо 200 000 руснаци в Курск - и в съседната област Белгород, където е обявено извънредно положение - са принудени да напуснат домовете си и да се преместят във временни убежища.

Украинските сили също така са взели руски войници като военнопленници, за да ги използват като разменна монета за собствените си цивилни, които преди това са били отведени от войските на Путин. Снимки от сряда (14 август) показаха личен състав в руски униформи със завързани очи на задната седалка на украински камиони, които се отправят през границата.

Един украински полковник е казал пред The Independent, че в плен са взети до 2000 руски войници - цифра, която не може да бъде независимо потвърдена.

Подоляк е първият украински официален представител, който говори официално за мотивите на Украйна за нахлуването и за това какво според него е необходимо, за да се сложи край на конфликта.

"Трябва да има комплекс, множество инструменти, които да принудят Русия да спре тази война“, е заявил той. "Едно нахлуване няма да е достатъчно, за да разбере Путин, че войната не си заслужава.

"[Руснаците] не обсъждат войната и като цяло се чувстват доста комфортно, защото някъде се води война, някой убива. За тях е интересно да гледат по телевизията.

"Но когато войната премине на територията на Русия, те със сигурност се страхуват. Те са шокирани. Това оказва значително влияние върху психологическото състояние на Русия. То е и инструмент за въздействие."