Във Великобритания е предявен групов иск на стойност 3,2 милиарда долара срещу компанията-майка на Facebook - META, пише The Hill.

Старшият съветник на британската група за наблюдение на финансовото поведение (FCA), Лиза Ловдал Гормсен, съди Meta от името на хора, които са използвали Facebook в Обединеното кралство между 2015 и 2019 г., че потребителите са принуждавани да дават лични данни, за да влязат в платформат, като в резултат на това компанията е спечелила милиарди.

"През 17-те години, откакто е създаден, Facebook се превърна в единствената социална мрежа в Обединеното кралство, където можете да сте сигурни, че ще се свържете с приятели и семейство на едно място“, каза Ловдал Гормсен. "Все пак имаше тъмна страна на Facebook; той злоупотреби с пазарното си господство, за да наложи несправедливи условия на обикновените британци, които му дадоха правомощията да експлоатира техните лични данни“, добавя Ловдал Гормсен.

По думите й, събирането на данни от Facebook му е позволило да създаде обширни бази данни за потребителите.

Facebook заяви в изявление, че потребителите "имат реален контрол върху това каква информация споделят в платформите на Meta и с кого“.

Делото идва, след като съдия отхвърли искането на Facebook да отхвърли дело на Федералната търговска комисия срещу компанията в САЩ тази седмица.

Превод и редакция: Иван Христов