Хелзинкската комисия на САЩ настоява във Вашингтон да се откажат от статуквото след Студената война в отношенията си с Русия и да определят Москва като "продължаваща заплаха за глобалната сигурност“, съобщава американският вестник The Hill, позовавайки се на доклада на комисията, който редакцията е получила преди официалното му публикуване.

В документа Вашингтон е призован да преосмисли отношението си към Русия, както направи с Китай през последните няколко години, и съответно да разпредели ресурси за справянето с проблемите в отношенията.

Приоритетният фокус на стратегията на доклада е да се осигури победа на Украйна срещу Русия. Комисията призовава за "мащабна“ военна и хуманитарна помощ за Киев и да бъде дадено разрешение на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да нанасят удари дълбоко в Русия, използвайки оръжия, предоставени от САЩ, отбелязва The Hill.

Политическите предложения в доклада надхвърлят ангажиментите на администрацията на Джо Байдън към Украйна и противоречат на позициите на бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници в Конгреса, отбелязват още от редакцията.