Сто американски войници пристигнаха в Румъния, за да подкрепят съюзниците от НАТО в Източна Европа на фона на засиленото напрежение между Русия и Украйна, съобщава The Hill.

Министърът на отбраната на северната ни съседка Василе Данку каза пред репортери във вторник, че войските ще организират логистиката.

"Американците пристигнаха“, каза Данку. "Над 100 специализирани американски войници заедно с нашите специалисти по логистика се подготвят, което означава, че няма да мине много време, преди да пристигнат останалите войски“.

В момента в Румъния са разположени около 900 американски войници. Пентагонът обяви миналата седмица, че разполага и препозиционира повече от 3000 войници, за да подкрепи съюзниците и да укрепи способностите на НАТО на фона на напрежението в региона.

Войските, които се преместват в Румъния, идват от Германия. Те са част от пехотна ескадрила Stryker, която е предназначена за разгръщане в кратък срок.

Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби също обяви в понеделник, че "няколкостотин“ американски войници са пристигнали в Полша. Очаква се още американски войници да влязат в страната през следващите дни.

Миналата седмица Кърби каза, че американските сили се изпращат съгласно двустранни споразумения с Полша, Германия и Румъния и ще останат под командването на САЩ.

Пристигането на американски войски в Румъния идва на фона на засиленото напрежение между Русия и Украйна. Москва е събрала над 100 000 войници близо до украинската граница, предизвиквайки страх сред САЩ и техните съюзници, че Русия планира военно нахлуване срещу Украйна.

Москва обаче отрече да има планове за нахлуване.

Въпреки това САЩ и техните съюзници се подготвят на фона на нарасналото напрежение. Франция заяви, че ще изпрати войски в Румъния и че ще ръководи бъдеща мисия на НАТО. Съобщава се, че подобна мисия може да включва разполагането на 1000 войници от различни страни.

НАТО обяви миналия месец, че съюзниците изпращат допълнителни кораби и бойни самолети в Източна Европа и поставят сили в готовност.

Превод и редакция: Иван Христов