Сенатът на САЩ прие в сряда широк законопроект за политиката в областта на отбраната с 88-11 гласа, слагайки край на продължилото седмици противопоставяне, което спря работата по законодателството, пише The Hill.

Законът за разрешение за национална отбрана (NDAA), който определя основните разходи и политиката на Пентагона, бе приет миналата седмица от Камарата на представителите и сега отива на бюрото на президента Байдън, където се очаква той да го подпише.

"През последните шест години Конгресът работеше на двупартийна основа, за да приеме безотказно годишен закон за разрешение за отбрана. ... С толкова много приоритети за баланс, благодаря на моите колеги, че работиха усилено през последните няколко месеца, както в комисиите, така и извън залата, за да завършат NDAA“, каза лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Сметката от 768,2 милиарда долара осигурява 740 милиарда долара за Министерството на отбраната. И двете камари се съгласиха да добавят 25 милиарда долара повече от това, което президентът Байдън поиска за фискалната 2022 г. за бюджета за отбрана.

Той също така включва 27,8 милиарда долара за дейности, свързани с отбраната в Министерството на енергетиката и още 378 милиона долара за други дейности, свързани с отбраната.

Законопроектът за отбрана включва и основен преглед на начина, по който военните преследват определени престъпления, включително военно сексуално насилие. Законопроектът лишава командирите от по-голямата част от техните правомощия, но все пак ще им бъде разрешено да провеждат съдебни процеси, да избират членове на журито, да одобряват свидетели и да предоставят имунитет.

Опитът за налагане на санкции, свързани с газопровода "Северен поток 2“, също не попадна в законопроекта. Очакваше се сенаторите Тед Крус (Р-Тексас) и Джим Риш (Р-Айдахо) да получат гласуване за поправки, въпреки противопоставянето на администрацията, но споразумението за поправка беше блокирано от сенатор Марко Рубио (Р-Флорида) който искаше свое предложение в законодателството.

Преди това Сенатът прие двупартийно законодателство от Рубио за забрана на вноса от китайския регион Синдзян, където служители на администрацията обвиняват Пекин в извършване на геноцид срещу преобладаващо мюсюлманското уйгурско етническо малцинство.

Превод и редакция: Иван Христов