Във вторник САЩ регистрираха рекордните 441 278 нови инфекции с Covid-19 за един ден, пише The Hill, като се позовава на данните от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Цифрите надхвърлят предишния връх от около 290 000 случая, съобщени на 20 декември. Това почти надмина предишния дневен рекорд от 294 015, поставен миналия януари, преди ваксините да бъдат широко достъпни.

Седемдневната пълзяща средна вече е повече от 240 000 случая на ден.

Рекордният брой случаи се приписва на Омикрон, който се оказа най-преносимият вариант на новия коронавирус, който САЩ са виждали от началото на пандемията.

Но според CDC данните са непълни, тъй като много пунктове за тестове бяха затворени по Коледа и щатите все още наваксват изоставане в отчитането.

Омикрон е отговорен за по-голямата част от инфекциите в страната и върлува най-силно в щатите с високи равнища на ваксинация.

Някои здравни експерти смятат, че САЩ трябва да започнат да се отклоняват от фокусирането върху броя на случаите и да придадат по-голямо значение на хоспитализациите и смъртните случаи.

Но все още има около 40 процента от населението не е ваксинирано, а хоспитализациите и смъртните случаи се увеличават, макар и много по-малко сред ваксинираните.

Превод и редакция: Иван Христов