Нахлуването на Украйна на територията на Курска област не постигна основната си цел да отклони руските войски от фронтовата линия в Донбас и рискува да се превърне в провал за Киев на фона на продължаващото настъпление на руските въоръжени сили, пише The Hill, позовавайки се на експерти.

Така бившият анализатор на ЦРУ Джордж Бийби посочва, че Курската операция за украинските въоръжени сили "изглежда, че върви към провал“.

"Руснаците не са отклонили значително количество сили от фронтовата линия в Украйна, ако не друго, те са натиснали педала на газта. Изглежда има много скептицизъм относно това какво ще постигне тази инвазия и мисля, че има нарастващо безпокойство, че това е грешка“, казва експертът.

На свой ред Стивън Уолт, професор по международни отношения в Harvard Kennedy School, смята, че изходът от конфликта ще се определи преди всичко от това, което се случва в Украйна, а не край Курск.

"Наистина този краткосрочен украински успех може в крайна сметка да се разглежда като стратегическа грешка, ако отслаби отбраната на Украйна на изток и позволи на Русия да постигне по-бързи печалби там“, казва Уолт.