Войната в Украйна стигна до задънена улица, като дори украински официални лица признаха, че дългоочакваната контраофанзива е малко вероятно да постигне пробив, поставяйки Киев на това, което може да се окаже най-трудният му път досега във войната. Патовата ситуация в Украйна измества войната в полза на Путин, пише The Hill.

Украйна води две битки: убеждаване на нарастващия, скептичен Запад да продължи да въоръжава украинските войски въпреки очевидната безизходица на източния фронт и напредване през бойното поле срещу окопаните руски сили. 

След почти две години война Украйна е изправена пред огромни предизвикателства, докато стратегията на руския президент Владимир Путин да задържи възможно най-много територия и да изчака западните съюзници да се откажат изглежда работи. 

"Нямам никакво съмнение, че със сигурност ще постигнем всички цели, които сме си поставили", заяви увереният Путин пред руските войници на 8 декември на събитие, на което той обяви и своята кандидатура за изборите през 2024 г. 

След като лятната контраофанзива на Украйна се забави през последните няколко месеца, войната се пренасочи към двупосочна руска атака в североизточния регион Луганск и източен Донецк. 

Русия търпи тежки загуби, опитвайки се да завземе останалата част от Луганск. А град Авдеевка в Донецк е затънал в кървава стратегическа безизходица. 

Русия се опитва да вкара Украйна в дълга война. Путин, който вече ръководи много по-голяма армия от Украйна, наскоро реши да увеличи размера със 170 000 до около 2,2 милиона. 

Той също така подписа мярка за увеличаване на руския военен бюджет с 25 процента за следващите три години.  

Майкъл Алън, управляващ директор на Beacon Global Strategy, американска консултантска фирма за национална сигурност, смята, че Путин е в "добра позиция в момента". 

"Той има много територия [и] всъщност все още седи на това, което имаше в началото на контраофанзивата“, заявява Алън. "Той ни гледа и изглеждаме разделени както винаги."

Следващите няколко месеца едва ли ще доведат до някакви изненадващи резултати, но Украйна може да задържи отбранителните си позиции, да придобие нови оръжия и да опита ново контранастъпление през пролетта. Това ще зависи до голяма степен от нов транш от подкрепата на САЩ, които в момента са затънали в преговорите за границата в Сената. 

"Путин наистина чувства, че времето е на негова страна, че дългата война играе в негова полза. Защото той винаги е изчислявал, че Западът няма сили да поема загуби или да поема разходи, както според него има Русия. Времето ще покаже дали ние на Запад ще продължим да бъдем силните", пише амариканското издание.