Дрънкането на оръжия от страна на Москва вече доведе до действия за налагане на финансови и икономически санкции срещу Русия. А пълномащабна инвазия може да засегне пазарите по целия свят, включително обикновените гласоподаватели в Съединените щати, пише американският вестник The Hill.

Според Белия дом търговията между САЩ и Русия през 2019 г. възлиза на едва 35 милиарда долара, което е 16 пъти по-малко от търговията между САЩ и Китай. Русия е на 20-о място по износ за САЩ и на 40-о място по внос.

Въпреки това Русия е важен източник на американския енергиен внос и ключов доставчик на енергия за европейските страни, които може да станат по-зависими от САЩ в случай на война, за да компенсират недостъпното гориво от Русия.

През 2020 г. Русия беше третият по големина чуждестранен доставчик на петрол за САЩ, което представлява 7% от американския внос на суров петрол, според Администрацията за енергийна информация на САЩ. Миналата година Русия също изнесе за Щатите минерални горива на стойност 13 милиарда долара. Това е повече от половината от цената на всички стоки, доставяни от Русия в Съединените щати по това време.

Експертите определят промяната в цените на петрола първият осезаем ефект, който може да се наблюдава в САЩ, ако Русия нахлуе в Украйна.

"Тъй като цените на енергията са важен фактор за инфлацията – и сами по себе си те са се повишили значително откакто Джо Байдън встъпи в длъжност – не мисля, че хората трябва да подценяват възможното отрицателно въздействие на руската инвазия в Украйна върху ежедневния им живот в условията на потенциален скок на цените на енергията“, каза Ерик Уеланд, бивш заместник-държавен секретар по гражданското общество, демокрацията и правата на човека при президента Тръмп.

Цените на петрола се повишиха значително през 2021 г., тъй като бързото икономическо възстановяване от предизвиканата от коронавируса рецесия доведе до скок в потребителското търсене на стоки и пътувания. През 2020 г., в разгара на пандемията, цените на "черното злато“ рязко паднаха, но ускоряването на икономическия растеж доведе до покачване на цените.

Като цяло цените на енергията са се повишили с 29,3% на годишна база през декември, според индекса на потребителските цени (CPI) на Министерството на труда, внимателно наблюдаваната мярка за инфлация в страната. Цените на бензина и нафта за отопление са се покачили съответно с 49.6% и 41%, а на електроенергията - с 10.4%.

Санкциите срещу руския енергиен сектор могат да отекнат на световните пазари и да доведат до още по-високи енергийни разходи за потребителите.

"Цените на петрола със сигурност могат да бъдат засегнати в глобален мащаб, тъй като Русия се опитва да определи какъв е нейният лост върху бъдещите ценови разигравания. Руснаците може да решат да увеличат износа си на енергия за купувачи, които може да не се съобразят със санкциите. Те вече изнасят партиди природни ресурси за Китай и други страни“, каза Майкъл Алън, специален асистент на бившия президент Джордж Буш в Съвета за национална сигурност.

Белият дом смята икономическите последици от санкциите срещу Русия за важен лост в преговорите за ескалация на напрежението около Украйна.

Междувременно двупартийна група сенатори обсъжда законите за санкции срещу Русия. Към 1 февруари два въпроса, които все още не са решени, са санкциите, свързани с газопровода "Северен поток-2“, който ще доставя газ за Германия от Русия, и времето на антируските икономически санкции като цяло.

"Какво означава това за публичния дебат в САЩ?“, казваХайди Кребо-Редикер, старши сътрудник в Съвета по външни отношения. "Тъй като ситуацията ескалира и руският президент Владимир Путин разтърсва глобалната геополитическа система в опит да я прекрои по свой начин, наистина може да имаме голям неуспех поради различното разбиране за санкциите между САЩ и Европа срещу Русия. Тогава това ще се отрази преди всичко на цените на суровините и по-специално на петрола“, каза тя.

В сряда, 2 февруари, Пентагонът премести и разположи 3000 войници в Централна и Източна Европа, за да подкрепят източноевропейските съюзници, тъй като Русия е събрала повече от 100 000 войници близо до границата си с Украйна.

През последните седмици опасенията за икономическите последици от руската инвазия разтърсиха финансовите пазари. Сега инвеститорите анализират широк спектър от заплахи, надвиснали над все още високите цени на фондовите пазари.

"Мисля, че в момента ще има само непосредствена реакция на пазара и след това, в зависимост от ситуацията, трябва да се очаква по-значително въздействие върху пазара за известно време“, каза Уеланд.

САЩ вече наложиха строги санкции и ограничения на руския финансов сектор, което прави малко вероятно в САЩ да избухне подхранвана от конфликти финансова криза. Но загубите от нахлуването и тежките санкции все още могат да разрушат световните пазари на суровини и вериги за доставки, зависещи от руския износ.

"Ако ситуацията се влоши, ефектът може да бъде по-широк и може да повлияе на очакванията за глобалната инфлация и паричната политика“, пише Ану Гагар, глобален инвестиционен стратег във Commonwealth Financial Network, в анализ, публикуван в сряда, 2 февруари. "С нарастващите цени на енергията и дисбалансите в търсенето и предлагането на пазарите за редица метали и стоки, стабилното предлагане на стоки от Русия може да стане критично."

Чарлз Купчан, старши директор по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност при бившия президент Обама, каза, че инвазията ще бъде "удар", който ще накара цените на енергията да скочат до небето, поне в Европа.

"Що се отнася до възможното отрицателно въздействие на евентуална руска инвазия върху икономиката на САЩ, то би било главно под формата на спад на фондовия пазар, свързан с дискомфорт на инвеститорите поради геополитическа несигурност и войната. Като цяло войната е неблагоприятна за бизнеса и мисля, че заплашва Европа с доста значителни икономически последици“, каза той.

Ерик Уеланд припомни, че световните пазари веднага реагираха, когато Ирак нахлу в Кувейт през 1990 г.: инвазията доведе до спад на акциите и покачване на цените на петрола между август и октомври 1990 г., което доведе до спад на световния индустриален индекс Dow Jones с 21%.

Майкъл Алън също твърди, че ще има значителни промени на световните пазари, ако Путин реши да нахлуе в Украйна.

"Ако това наистина се окаже най-голямата наземна война в Европа след Втората световна война, тогава със сигурност подобно събитие ще има големи последици за пазарите. Просто трябва да видим дали Путин ще го направи? И колко време ще трае всичко това", каза той.

Съобщава се, че администрацията на Байдън е влязла в преговори с най-големите банки в САЩ, включително Citigroup, Bank of America, JP Morgan Chase и Goldman Sachs, относно възможни санкции срещу Русия. Единствено банковият и финансов холдинг Citigroup има осезаеми интереси в Русия, която разполага с кредитни линии, ценни книжа и други активи тук, които съставляват едва 0,3% от общите активи на холдинга.

"Ако Русия реши, че тези санкции ще представляват постоянно спиране на нейното участие или премахването й от системата на международните финансови транзакции... тогава тя ще проучи други начини за финансиране на транзакциите си, които в крайна сметка могат да окажат някакво влияние върху печалбите на отделни физически лица", каза Уеланд.

Експертите прогнозират, че руска инвазия може да направят страната по-зависима от Китай, особено ако администрацията на Байдън наложи ограничения върху покупките на американски технологии от Русия.

Ерик Уеланд смята, че политиците в САЩ трябва да бъдат загрижени за финансовите решения на Русия, които биха могли да я обвържат по-тясно с Китай и ефекта, който това ще има върху американските портфейли.

"Защото ако Русия се обърне към Китай за финансиране или финансова подкрепа в случай на наистина агресивни западни санкции, с течение на времето това вероятно ще окаже някакво въздействие върху икономическото здраве на САЩ, както и върху икономическото здраве на обикновените американци“, каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков