Израелският премиер Нафтали Бенет каза в изявление, че границите на страната ще бъдат затворени за всички чужденци поради опасения относно новия вариант на Covid-19 - омикрон, и че израелските граждани, които влизат в страната, ще трябва да преминат през карантина, независимо от техния ваксинационен статут, пише The Hill.

В изявлението, публикувано в събота, се казва, че започвайки в полунощ между неделя и понеделник, границите на страната ще бъдат затворени за международни пътници за две седмици в очакване на одобрение от правителството.

Един случай на варианта на омикрон е потвърден в Израел, а за седем други в страната се подозира, че имат варианта, според новинарското издание.

Бенет също каза в изявлението си, че тези, които са пренесли варианта в страната, ще бъдат открити от технология за проследяване на телефони, използвана от израелската агенция за сигурност за проактивно проследяване на контактите.

Действията на Израел, първата страна, която ограничи всички входящи международни пътувания в отговор на новия вариант, демонстрират бързата реакция, която страните предприемат на фона на опасенията, че вариантът омикрон, за който учените все още се опитват да научат повече, може да бъде силно заразен.

Световната здравна организация в петък определи омикрон като "вариант на безпокойство“, тъй като въз основа на техните изследвания той увеличава вероятността от повторно заразяване и съдържа много мутации.

Някои служители обаче критикуваха държавите за прилагането на ограничения за пътуване - особено срещу южноафрикански държави - в отговор на варианта.

"COVID-19 е глобална спешна здравна ситуация. Трябва да работим заедно, а не да се наказваме взаимно“, каза южноафриканският министър на здравеопазването Джо Фаала на брифинг за медиите в петък.

"Ловът на вещици не е от полза за никого. Южна Африка иска да бъде честен играч в света, да споделя здравна информация не само от полза за южноафриканците и гражданите на света“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов