Един от всеки трима американци смята, че понякога може да бъде "оправдано гражданите да предприемат насилствени действия срещу правителството“, показва ново проучване, което регистрира значително повишение на този показател спрямо предишни години, пише The Hill.

Допитването на The Washington Post-University of Meryland, публикувано в събота, показва, че 40 процента от републиканците казват, че насилствените действия могат да бъдат оправдани, в сравнение с 23 процента от демократите и 41 процента от независимите.

Като цяло 62 процента от респондентите казаха, че насилието никога не е оправдано, а четири процента или нямат мнение, или са отговорили "оправдано“, но "казаха в последващ въпрос, че не смятат, че насилието е оправдано“.

От тези, които твърдят, че насилствените действия могат да бъдат заслужени, 22 процента казват, че такива действия могат да бъдат оправдани от това, че правителството нарушава или отнема правата или свободите на хората, а 15 процента посочват потенциален военен преврат или срив на демокрацията.

Като цяло процентът на хората, които казват, че насилието срещу правителството понякога е оправдано, се е увеличил през последните години.

През октомври 2015 г. 23% от хората казаха, че е оправдано, в сравнение с 16% през януари 2011 г. и април 2010 г. и 13% през април 1995 г., според изследователите.

Проучването също показа, че 19 процента от респондентите смятат, че правните последици за хората, нахлули в Капитолия на САЩ, са твърде сурови, а 51 процента казват, че не са достатъчно сурови. Други 28% казаха, че наказанията са били справедливи, а 3% нямат мнение.

Но допитването също така показа голямо партийно разделение по отношение на отговорността на бившия президент Тръмп за събитията от 6 януари. Сред демократите 92 процента казват, че Тръмп носи "голяма“ или "частична“ вината за атаката, в сравнение с 27 процента от републиканците.

Проучването е проведено между 17 и 19 декември и включва 1101 възрастни с допустима грешка от плюс или минус четири процентни пункта.

Анкетата е проведена в навечерието на първата годишнина от атаката на 6 януари срещу Капитолия на САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов