Редица републиканци от Камарата на представителите в частни разговори критикуват избора на Доналд Тръмп на сенатора Джей Ди Ванс за негов кандидат за вицепрезидент, като предупреждават, че изборът няма да помогне и може да навреди на шансовете на партията да спечели през ноември, пише The Hill.

Републиканците, които са говорили пред американската медия при условие за анонимност, за да обсъдят деликатната тема, са изразили опасения относно външнополитическите позиции на Ванс, липсата на опит и неспособността му да разшири републиканската коалиция отвъд базата на Тръмп.

Със сигурност в редиците на републиканците в Камарата на представителите има много поддръжници на Ванс, особено твърдолинейни консерватори - включително тези от фракцията "Свобода", които подкрепят популистката перспектива "Америка на първо място", която изповядва кандидатът за вицепрезидент. Кампанията на Тръмп енергично защитава избора.

Но републиканците, които са говорили с американското издание включително ветерани законодатели, умерени и консерватори, които подкрепят по-агресивна външна политика - твърдят, че много по-голям брой техни колеги се съмняват във Ванс.

"Той беше най-лошият избор от всички възможности. Беше толкова лош, че дори не мислех, че това е възможно", споделят те.

"Той не добавя нищо към билета на Тръмп. Той активизира същите хора, които обичат Тръмп".

"Мисля, че ако попитате много хора в тази сграда, 9 от 10 души от нашата страна ще кажат, че той е грешен избор", смятат друга част републиканците в Камарата на представителите. "Той е единственият човек, който може да нанесе сериозни щети".

Трети републиканец от Камарата на представителите - които твърдят, че "в конференцията има голямо несъгласие" с Ванс - смятат, че ако Тръмп не успее да се справи с вицепрезидента Камала Харис през ноември, виновен за това ще бъде изборът на Тръмп за вицепрезидент.

"Преобладаващото мнение е, че ако Тръмп загуби, това е ще е заради този избор", заявява един от законодателите. "Той (Ванс) не допринася с нищо".

Безпокойството около Ванс стана още по-ясно изразено, след като президентът Джо Байдън се оттегли от надпреварата за 2024 г. и даде подкрепата си за Харис - ход, който активизира демократите, увеличава техните предизборни каси и преобръща политическия пейзаж с главата надолу.