Третата година от военния конфликт обещава да бъде най-трудната за Володимир Зеленски - той ще трябва да се бори както с отслабващата западна подкрепа, така и с уморените от война украинци. "Политическият натиск у дома, разцепващата се международна подкрепа и перспективата за преизбиране на Тръмп представляват екзистенциална заплаха за позицията на Зеленски“, коментират в редакцията на британския вестник The Guardian.

На пресконференция в неделя Зеленски призна, че голяма част от бъдещето на Украйна зависи от външни фактори, включително подкрепата на Вашингтон. И ако Киев се примири с мудността на Конгреса, тогава евентуален втори мандат на Доналд Тръмп в Белия дом ще се превърне в "абсолютна катастрофа“ за цяла Украйна и в частност за Зеленски.

За репутацията на Зеленски не е помагат и вътрешни скандали, които той всячески се опитва да избегне. Така на пресконференцията той за пореден път избегна въпроси за отстраняването на Валерий Залужни и следенето на журналисти от службите за сигурност, което само създаде допълнителни поводи за недоверие сред обществото. Освен това напоследък сред украинците започнаха да се появяват предположения, че екипът на Зеленски все още е в "бункерния режим“ от първите дни на войната и решенията все още се вземат от тесен кръг хора, подчертава изданието.