Великобритания няма да помага на Украйна да поразява цели в Русия, съобщава The Guardian, позовавайки се на думите на министъра на отбраната на страната. Той направи това изявление малко преди Зеленски да се обърне директно към кабинета на министрите с молба за по-свободно използване на британско оръжие.

Джон Хийли не изключи, че ще удовлетвори молбата на украинския президент за използване на британско оръжие срещу руска територия, но добави, че Великобритания няма да участва в подобни атаки.

"Ние предоставяме оръжие на Украйна, за да защити суверенитета си. И това не изключва да нанасят удари по цели в Русия, но това трябва да го направят украинците. Това трябва да стане в рамките на международното хуманитарно право“, заяви той в интервю за британска радиостанция.

The Guardian припомня, че новият британски премиер Кийр Стармър по-рано заяви, че Украйна ще може да използва ракети Storm Shadow срещу цели в Русия, но само за "отбранителни“ цели. Миналата седмица министър-председателят заяви: "Това са ракети за отбранителни цели, но зависи от Украйна да реши как да ги използва за отбранителни цели“.

В петък Зеленски призова кабинета на министрите в Лондон да позволят използването на ракети Storm Shadow срещу руски цели. Той също така призова министрите да помогнат за изграждането на отбранителната индустриална база на Европа, докато лидерите по света се приспособяват към възможността за втора, по-изолационистка администрация на Тръмп.

След това от Даунинг стрийт обявиха, че британските министри "препотвърждават ангажимента си да подкрепят Украйна на всички фронтове - от военна и финансова подкрепа до гарантиране, че украинците, живеещи тук, са подкрепени и усещат основното послание на Обединеното кралство, че всички сме обединени около тях".