Британските войски, които помагат с обучението на украинската армия, ще напуснат Украйна този уикенд, каза министърът на въоръжените сили Джеймс Хипи, като предупреди, че Русия може да започне атака "без предупреждение“, пише британският вестник The Guardian



Хипи каза, че малкият брой персонал на Обединеното кралство, изпратен да обучава украинските войски за използване на противотанкови ракети, ще бъде изтеглен, заедно с около 100 души, които са помагали в по-широко обучение на войските като част от операция "Орбитал".



Великобритания, както и всички други съюзници в НАТО, заяви, че няма да воюва срещу никаква руска атака, позиция, повторена от министъра в интервю за ВВС. Украйна не е член на НАТО, въпреки че през 2008 г. й беше дадено обещание, че един ден ще може да се присъедини.



"Няма да има британски войски в Украйна, ако избухне конфликт там“, каза Хипи. "Те ще си тръгнат през уикенда."



Военната евакуация следва поредица от предупреждения, започнали от САЩ, но подкрепени от Обединеното кралство, че Русия е събрала сили, способни да нахлуят в Украйна. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ, каза в петък вечерта: "Ние сме момент, когато инвазията може да започне по всяко време.



Западното разузнаване се опасява, че най-вероятният сценарий в случай на конфликт е руските сили да предприемат светкавична атака, насочена към обкръжаването на Киев, град с повече от 3 милиона души, и да се опитат да наложат смяна на режима. Като първа стъпка силите на Москва ще се стремят бързо да обезвредят украинската армия чрез светкавична атака.



Сега Русия е в състояние да атакува "много, много бързо“, каза Хипи, въпреки че заяви, че се надява да не се осъществи инвазия. Той каза пред BBC: "Сега сме уверени, че артилерийските системи, ракетните системи и военновъздушните сили са на мястото си, което ще позволи на Русия да започне, без предупреждение, атака срещу Украйна.



Военното изтегляне последва предупреждение на Министерството на външните работи в петък към британските граждани, което ги призова да напуснат Украйна незабавно, докато търговските полети все още са налични и сухопътната граница с Полша остава отворена.

Превод и редакция: Юлиян Марков