Обединеното кралство започна да доставя на Украйна нови леки противотанкови оръжия в отговор на "все по-заплашителното поведение на Русия“. Това съобщи на заседание на Камарата на общините министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс, пише The Guardian.

Лондон засилва военната помощ за Киев, докато Москва продължава да разполага войски по западните си граници. По-специално, Кремъл изпраща войници за обучение в съседна Беларус, която според някои експерти е "най-вероятният път за инвазия“ в Украйна, твърди вестникът.

"Решихме да доставяме на Украйна леки противотанкови отбранителни оръжейни системи“, каза министърът. Той добави, че "малък брой“ британски войски ще помогнат на киевските сили да овладеят полученото оборудване.

"Нека бъда ясен: тези оръжейни системи са проектирани за малък обсег и очевидно са за отбранителни цели. Те не са стратегически и не заплашват Русия; те трябва да бъдат използвани за самозащита“, каза Уолъс.

Тези думи на британския министър обаче едва ли ще убедят Москва. Владимир Путин не толкова отдавна разкритикува Турция, която продаде противотанкови дронове на Украйна, и нарече тази сделка "провокация“, припомня The Guardian.

Източници на изданието в британското министерство на отбраната не разкриват подробности кои системи са продадени на Украйна. Но според експертите става дума за ново поколение леки противотанкови оръжия с обсег на стрелба от няколкостотин метра.

Британските системи имат подобни възможности, но са по-ниски по мощност от американските Javelins, които Вашингтон доставя на Киев от 2018 г. На теория те са способни да изведат от строя танк при удар отгоре, подчертава изданието.

По време на речта Уолъс също обеща да покани руския си колега Сергей Шойгу на двустранни преговори в Лондон, въпреки че все още не е ясно дали тази среща ще се състои. "Готови сме да обсъждаме въпроси, свързани с взаимните опасения за сигурността, и да си взаимодействаме конструктивно и добросъвестно“, каза британският министър.

Тобиас Елууд, председател на парламентарната комисия за отбрана на торите, попита Уолъс каква допълнителна подкрепа ще предостави НАТО, ако Путин "даде зелена светлина на инвазията“. В отговор министърът изрази надежда, че съобщението за доставка на британски оръжия за Украйна ще бъде сигнал за Кремъл.

"Надявам се – защото мисля, че президентът Путин все още не е взел окончателно решение – но се надявам, че това (продажбата на противотанкови оръжия на Киев) е достатъчно, за да отблъсне Кремъл“, каза Уолъс. Той също така предположи, че "обединен фронт на санкции“ и "устойчивостта на украинците“ ще принудят Москва да мисли за последствията от по-нататъшни действия.

"От 2016 г. посетих Украйна пет пъти и знам, че украинците са горд народ, който ще се вдигне и ще се бори за своята страна, за демокрация и свобода“, каза министърът. "Всяко нашествие ще се разглежда не като "освобождение“, а като окупация и се опасявам, че това може да доведе до огромна загуба на живот от всички страни“.

Новата продажба на оръжие беше продължение на съществуващите британски военни ангажименти. Доскоро Лондон доставяше на Киев кораби и военноморско оборудване, като миналата година обяви сделка на стойност 1,7 милиарда британски фунта за доставка на два миночистача и съвместно изграждане на осем кораба за Черноморския флот, отбелязва The Guardian.

Превод и редакция: Иван Христов