Руското министерство на отбраната съобщи, че е унищожило 281 украински безпилотни летателни апарата (БПЛА) през изминалата седмица, включително 29 над западните райони на Русия, което показва мащаба на войната с безпилотни летателни апарати, която се води между Русия и Украйна, предава Тhe Guardian.

"Унищожени са 281 украински безпилотни летателни апарата, включително един Ту-141 "Стриж", както и 29 украински безпилотни летателни апарата в западните региони на Руската федерация", е съобщило руското ведомство.

От своя страна Русия многократно е нанасяла удари по Украйна с вълни от еднопосочни безпилотни летателни апарати с експлозивен товар, които са много по-евтини от ракетите и могат да бъдат трудно и скъпо прехванати от системите за противовъздушна отбрана, прише британската медия.

Украинските въздушни удари с безпилотни самолети дълбоко навътре в Русия зачестиха, след като в началото на май два безпилотни самолета са унищожени над Кремъл. През последните месеци ударите с дронове по руската столица стават все по-чести.

На 1 септември ураински безпилотен самолет атакува град, в който се намира една от най-големите руски атомни електроцентрали, въпреки че не са отчетени щети по централата, са съобщили руски официални лица.