Брюксел може да спре финансовите средства на корумпирани държави-членки и такива, които ограничават независимостта на съдилищата. Това заяви старши съветник на висшия съд на блока.

Както пише британското издание The Guardian, в неуспех за националистическите правителства на Полша и Унгария, старши юрист от Европейския съд каза, че законът, свързващ фондовете на ЕС със зачитането на върховенството на закона, е правно издържан.

В становището на Генералния адвокат на Съда на Европейските общности се призовава за отхвърляне на жалбата на Унгария и Полша срещу закон, който позволява на Брюксел да блокира фондовете на ЕС на държави-членки, които посягат на независимостта на съдилища или институции, които могат да разследват корупци. Съдът обикновено следва мнението на генералните си адвокати и се очаква да издаде окончателна присъда в началото на следващата година.

Законът беше приет през декември 2020 г., тъй като нетните вносители в бюджета на ЕС като Германия и Нидерландия изразиха опасения, че Унгария и Полша вече не са в състояние да гарантират правилно изразходване на средствата на ЕС. Правителствата на двете централноевропейски държави, които са нетни бенефициенти на средства от ЕС, засилиха контрола на изпълнителната власт върху съдебните си системи, като същевременно те са обвинявани в широкомащабна корупция.

Моментът на становището е изключително чувствителен, тъй като властите на ЕС заседават по плановете за възстановяване на Унгария и Полша от коронавируса на стойност милиарди евро и отказват да отпуснат средствата заради споровете около върховенството на закона.

Министър от полското правителство реагира гневно на мнението. "Това е грабеж срещу върховенството на закона, който те искат да защитят“, каза Себастиан Калета, заместник-министър на правосъдието. "Становището на генералния адвокат на СЕС [съда] очевидно цели да санкционира механизъм за извъндоговорни условия. Беше наивно да се вярва на институциите на ЕС, че те ще бъдат способни да се самоограничат“.

Главният говорител на унгарското правителство Золтан Ковач каза: "Това не е присъда, а само мнение. Надяваме се, че Съдът на Европейските общности ще основава решението си единствено на правни аргументи, той няма да следва погрешните аргументи на Генералния адвокат“.

Генералният адвокат на Съда на Европейските общности отхвърли тези аргументи, като каза, че нищо не пречи на ЕС да дефинира по-точно върховенството на закона в конкретна област, като например изпълнението на бюджет. "Преценката на институциите на ЕС обхваща този законодателен избор, който не може да се счита за явно неправилен, тъй като спазването на принципите на правовата държава може да бъде от жизненоважно значение за стабилното функциониране на публичните финанси и правилното изпълнение на бюджета на Съюза“, се казва в изявление на съда.

Генералният адвокат отбеляза, че има "достатъчно пряка връзка“ между върховенството на закона и бюджета, тъй като законът не обхваща произволни нарушения на върховенството на закона, а само тези, които застрашават доброто управление на средствата на ЕС.

Становището оказва натиск върху Европейската комисия да засили действията срещу Полша и Унгария. Миналия месец комисията писа до двете правителства с искане за информация относно мерките за контрол на съдиите и прокурорите. В писмото до Полша се иска статистика за това колко случаи на измами и конфликт на интереси във връзка с бюджета на ЕС са били разследвани, като същевременно повдига множество въпроси относно независимостта на съдебната власт.

Обръщайки се към правителството на Унгария, служители на ЕС съобщиха, че са видели "системни недостатъци и слабост“ в управлението на средствата на ЕС и изразиха опасения, че унгарските власти не са предприели действия по тези проблеми

Въпросите на комисията относно конфликта на интереси са последвани от дългогодишни доклади, че приятелите и семейството на премиера Виктор Орбан са забогатели чрез завишени договори, финансирани от ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да защити върховенството на закона, но е изправена пред нарастваща вълна от оплаквания, че не е предприела действия.

В отговор на мнението Даниел Фройнд, германски зелен евродепутат и дългогодишен борец за прозрачност, каза, че санкциите срещу Полша и Унгария е трябвало да бъдат задействани преди месеци. "Уважаеми @EU_Commission, не го отлагайте повече“, написа в "Туитър“ той.

Превод и редакция: Иван Христов