Снимка, показваща Борис Джонсън, съпругата му и до 17 служители, които изглежда пият напитки в градината на Даунинг стрийт по време първия локдаун, бе разпространена от британския вестник The Guardian,

От офиса на премиера защитиха Джонсън, настоявайки, че по това време служителите са обсъждали работни въпроси..

Говорителят на министър-председателя уточни, че това е работна среща след пресконференция за Covid-19 на 15 май 2020 г., а фактът, че се е случило извън нормалното работно време, означава, че е в рамките на позволеното участниците в нея да пият вино.

Снимката, споделена от The Guardian, изглежда показва няколко групи, седнали или стоящи близо едни до друи. Говорителят на Джонсън обаче каза, че е невъзможно да се каже дали хората са на 2 метра един от друг, каквото беше правилото по онова време за работни срещи.

Лейбъристите предполагат, че снимката показва очевидно нарушаване на закона, като лидерът им Киър Стармър каза, че аргументът, който описва работна среща, "е малко нечий разтеглив анализ“.

В петък Даунинг стрийт отрече да се е случило нещо "социално“ през онази вечер, след пресконференция в 17:00 ч., организирана от Мат Ханкок, тогава министър на здравеопазването.

Говорителят на Джонсън каза в понеделник, че снимката показва "индивидуални разговори след пресконференция, обсъждащи работни въпроси“. Той каза: "Имаше срещи както вътре, така и извън номер 10. Това показва колегите, от които се изискваше да са на работа, да се срещат след пресконференция, за да обсъдят работата.“

Попитан за наличието на бутилки вино и чаши, говорителят каза: "Това бяха хора, работещи извън нормалното работно време. Не беше против наредбите тези лица да пият нещо извън работното време, но все пак да обсъждат работата.

Тогавашните правила за социално дистанциране гласяха, че ако трябва да се провеждат лични работни срещи, хората трябва да стоят на разстояние най-малко 2 метра един от друг. Говорителят каза: "Не мога да коментирам точно нивото на социално дистанциране въз основа на една снимка от май 2020 г. Очевидно всички лица, които трябва да работят, са се стремяли да спазват насоките за социално дистанциране.“

Снимката показва съпругата на Джонсън, Кари, седнала до него, очевидно държаща тогава новородения им син. Попитан защо е там, говорителят каза, че е така, защото тя живее там: "Съпругата на премиера ползва градината си. Това всъщност е нейната градина."

Превод и редакция: Юлиян Марков