Унгарските правозащитни организации изразиха опасения във връзка с ново законодателство, което според тях може да окаже по-голям натиск върху независимите медии и неправителствените организации (НПО), пише The Guardian.

Проектозаконът, който се очаква да бъде представен от управляващата партия ФИДЕС във вторник, ще предложи създаването на нова служба, която да разследва дейности, застрашаващи "суверенитета" на Унгария.

Правителството е споделило малко подробности за плановете си. Ръководството на ФИДЕС, обаче посочва, че новото законодателство може да се отнася до чуждестранното финансиране на политическите партии, а вероятно и на медиите и неправителствените организации, които то обвинява, че работят под влиянието на Вашингтон и/или Брюксел.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който прекара повече от десетилетие в укрепване на властта си и разширяване на влиянието на партията си върху всички аспекти на обществения живот, отдавна лансира идеята, че чуждестранни структури се намесват в унгарската политика и че критиците му действат срещу националните интереси.

През 2017 г. Унгария противоречиво одобри закон срещу неправителствените организации, който според правителството има за цел да гарантира прозрачността на групите, получаващи дарения от чужбина. По-късно Съдът на ЕС постанови, че законът нарушава правата на унгарците.

Въпреки правните неуспехи и международните критики министър-председателят продължава да твърди, че вътрешните му критици са контролирани от външни сили.

"Те открито заявиха, че искат смяна на правителството в Унгария. Те използваха всички средства на политическата корупция, за да финансират унгарската опозиция", заяви Орбан в реч миналото лято.

На партийна среща през септември премиерът се оплака конкретно от финансирането от чужбина, като посочи НПО и медии, "финансирани от Брюксел или чрез мрежата на Сорос".

Сега, когато Унгария навлиза в режим на предизборна кампания преди изборите за Европейски парламент и местни избори през следващата година, унгарските журналисти и контролни групи се притесняват, че правителството може да предприеме още една стъпка в кампанията си за заглушаване на критичните гласове.