Британците са все по-често принудени да играят на "руска рулетка“, когато купуват храна, като настоящите нива на хоспитализация за трите най-често срещани заболявания, свързани със заразена храна, са на най-високите си нива от десетилетия, съобщава The Guardian. Експертите също са обезпокоени от факта, че някои огнища са свързани с внос на храни от Полша и други страни, се отбелязва в статията.

Ако не се взима предвид периода на пандемията от COVID-19 и свързаните с нея ограничения, броят на хоспитализираните поради инфекция със салмонела в страната достигна минимум преди десет години: през 2013 г. са регистрирани само 834 такива случая. Сега обаче техният брой е скочил със 76% или повече, пише The Guardian. В същото време около 30% сега представлява коремен тиф салмонела, чието разпространение най-често се свързва с пътуване.

Но ако по-рано властите активно се опитваха да възстановят реда в хранителния сектор и затегнаха стандартите, особено след поредица от скандали, свързани с огнища на болестта луда крава и редица други заболявания, през последните 10-15 години вниманието към този проблем забележимо отслабна, обясни Тим Ланг, професор в City University London, в интервю за The Guardian. Според него проблемът е свързан и с орязването на местните бюджети.

"Напуснахме и Европейския съюз, чиито структури обръщат голямо внимание на инспекциите и контрола на качеството“, подчерта Ланг. Други експерти също посочват фактори като отслабване на регулациите и по-ниски стандарти за тестване на вносни продукти. Докато Агенцията за хранителни стандарти (FSA) приписва повишаването на статистиката на подобрената точност при откриването на патогени, се казва в статията.

Но каквито и да са причините, резултатът е "безпрецедентно увеличение“ на заболяванията, свързани със замърсена храна и хранително отравяне. Приетите в болница поради инфекции със салмонела в Англия достигнаха 1468 между април 2022 г. и март 2023 г., според Националната здравна служба (NHS). Това означава три хоспитализации на всеки 100 хиляди жители, което е рекорд, отбелязва The Guardian.

В същото време разпространението на Ешерихия коли и кампилобактерии сред британците също достигна рекордни нива през последните две години: броят на хоспитализациите, свързани с тези патогени през 2023 г., достигна повече от 4340 души, тоест около девет на всеки 100 хиляди души - срещу три през 2000 г.

Според Ланг това не трябва да е изненадващо и ще има все повече и повече подобни случаи, докато британската общественост "се събуди и каже, че това е неприемливо“. Британците трябва да се активизират и да попитат правителството си защо сега трябва да играят на "руска рулетка“ с храна, подчертава професорът в интервю за The Guardian.

Според проучването на FSA, публикувано през 2020 г., през 2018 г. в Обединеното кралство е имало общо около 2,4 милиона случая на различни заболявания, свързани със заразена храна, което е довело до хоспитализиране на около 16 400 души. Сред най-честите инфекции са били салмонела и кампилобактерии, които обикновено възникват при контакт със сурово или недостатъчно обработено месо, както и с изпражнения на домашни любимци, се обяснява в статията.

През 2023 г. епидемия от салмонелоза, свързана с домашни птици и яйца, внесени от Полша, разболя повече от 200 британци, се отбелязва в статията. Агенцията за хранителни стандарти започна разследване на инцидента и призова обществеността да бъде по-внимателна при работа с яйца и птичи продукти. Освен това предизвика критики от британските фермери, които осъдиха политиката на внос на храни, които не отговарят на високите стандарти за качество и безопасност на храните, към които те се придържат.

В същото време експертите на FSA смятат, че общото увеличение на броя на хоспитализациите може да бъде свързано с напредъка в областта на молекулярната диагностика и не означава непременно рязко увеличаване на разпространението на салмонела. "Тези стомашно-чревни бактерии могат да се предават както от човек на човек, така и чрез храната, така че всеки заразен трябва да измие ръцете си старателно след използване на тоалетната и да избягва контакт с храна и приготвяне на храна за другите, доколкото е възможно“, заяви старши епидемиолог Ейми Дъглас в тази връзка.

За да сведете до минимум риска от заразяване с бактерии от храни като салмонела, кампилобактер, Ешерихия коли или норовирус, експертите препоръчват старателно измиване на ръцете и храната преди приготвяне.